Начало Избрани Виза РБ ще обяви съотборника на Цунода след Сингапур

Виза РБ ще обяви съотборника на Цунода след Сингапур

1077
0
Юки Цунода и Даниел Рикиардо, Виза РБ
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко разкри кога Виза РБ ще обяви съотборника на Юки Цунода за 2025-та. Съветникът на Ред Бул посочи, че това ще се случи в паузата между състезанията в Сингапур и Остин. Има голяма вероятност тогава Виза РБ да потвърди Лиам Лоусън.

Виза РБ е един от малкото отбори, който не е обявил пълния си пилотски състав за 2025-та. В началото на юни тимът обяви, че Цунода остава и през следващия сезон. Но до момент все още не се знае кой ще заеме втория кокпит

Кандидати за мястото до Цунода са Даниел Рикиардо и Лиам Лоусън. Австралиецът има договор до края на годината. Рикиардо неколкократно изрази желание да остане в семейството на Ред Бул и дори отново да си партнира с Макс Верстапен. Но от друга страна, незадоволителните резултати последно време може да изиграят лоша шега на осемкратния победител в F1.

Същевременно Лоусън няма активна състезателна програма през тази година. Младият новозеландец поиска да бъде на стартовата решетка догодина. В противен случай се очаква той да си тръгне и да потърси късмета си на друго място.

Неотдавна Марко намекна, че Лоусън трябва да получи титулярно място в F1 през 2025 г. Австриецът обаче не коментира дали това ще бъде Ред Бул или Виза РБ. По всичко изглежда, че везните ще наклонят в полза на базирания във Фаенца отбор.

Според някои източници, в договора на Лоусън има специална клауза, която изтича този месец. Тя гласи, че новозеландецът може да напусне семейството на Ред Бул, ако не получи титулярно място в Формула 1 за 2025 г. Това увеличава натиска върху Ред Бул да реши какво да прави с пилотския състав на младежкия си ти,.

В края на миналата седмица Марко потвърди, че решението за второто място във Виза РБ ще бъде съобщено в паузата между състезанията в Сингапур и Остин. Следователно това може да се случи в края на септември или през първата половина на октомври.

„Вторият пилот [Виза РБ] ще бъде обявен след Сингапур. Между Сингапур и Остин. Не по време на уикенда в Тексас, а преди това“, сподели Марко през италианското подразделение на Моторспорт.

Представянето на Рикиардо в последните три старта не е никак добро. Австралиецът финишира 12-ти в Нидерландия и 13-ти в Италия. Миналия уикенд Рикиардо остана 13-ти в Азербайджан и мина две места напред благодарение на инцидента на Карлос Сайнц и Серхио Перес. Ако продължи по този начин, той може да бъде освободен още преди края на сезона. Предполага се, че от Ред Бул вече започват да нервничат все повече и са готови да заменят с Рикиардо с Лоусън в последните стартове за 2024 г.