Начало Избрани CEO-то на Рено Груп ще посети Вири-Шатийон в края на седмицата

CEO-то на Рено Груп ще посети Вири-Шатийон в края на седмицата

781
0
Лука де Мео, Рено Груп
снимка, Алпин

CEO-то на Рено Груп Лука де Мео ще посети Вири-Шатийон в края на седмицата. Италианецът планира да се срещне със служители на департамента за задвижващи системи в F1. След това се очаква да бъде взето решение дали Алпин ще продължи да използва собствени двигатели или ще премине към такива на Мерцедес.

Рено Груп обмисля да се откаже от собствената си програма за задвижващи агрегати в F1. Компанията планира да направи Алпин клиентски отбор от 2026 г. нататък. Ако това се случи, тимът ще използва агрегати от друг производител [Мерцедес]

През юли персоналът във Вири-Шатийон беше информиран за оценъчно проучване за начертаване на „проект за трансформация“ на подразделението за двигатели. Планът на Рено е в департамента вече да не се произвеждат задвижващи системи за F1. Това не беше прието добре от служителите там и доведе до протести и стачки. Те бяха какво в самия завод, така и по време на Гран при на Италия.

Членовете на персонала във Вири-Шатийон смятат, че евентуалното закриване на програмата за двигатели в F1 би било катастрофално за технологичния сектор на Франция. Те твърдят, че програмата за ново задвижване изглежда много по-обещаваща, отколкото е представена.

Служители на Рено във Вири-Шатийон поискаха среща с Де Мео чрез своя социално-икономически съвет. Според тях, гласът им не е бил чут от висшето ръководство на Рено. Затова Де Мео се е съгласил да се срещне с представители на департамента по-късно тази седмица.

„Социално-икономическият съвет (CSE) на Алпин Рейсинг, производителят на двигатели за френския отбор от F1, обяви, че е организирал среща с Лука де Мео, председател и главен изпълнителен директор на Рено, в петък, 20 септември 2024 г. Планът е CSE да привлече вниманието му към неразбирането, свързано с края на разработването на двигатели за F1 във Франция на площадката Вири-Шатийон, една уникална технология във Франция“, се казва в изявление.

„Представителите на персонала благодарят на г-н Де Мео за благоприятния отговор на тази молба.“

По-рано този месец Де Мео обяви, че все още не е взето решение дали Алпин ще се откаже от двигателя на Рено или не. Той също така отново отрече спекулациите за продажба на тима. Очаква се Де Мео да вземе това важно решение до края на месеца.

Алпин претърпя големи промени през последните месеци. Тимът върна Флавио Бриаторе и назначи нов ръководител на тима в F1- Оливър Оукс. През пролетта към отбора се присъедини и Давид Санчес, който ръководи инженерния отдел в Енстън.

Рено е един от най-успешните производители в F1. Французите имат спечелени 178 победи в световния шампионат както със собствените си отбори, така и с Бенетон, Уилямс, Ред Бул, Лотус и др.