Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Торнадото „Флавио“ за възможността Нюи да отиде в Алпин: Кой е това?...

Торнадото „Флавио“ за възможността Нюи да отиде в Алпин: Кой е това? Твърде евтин е за мен!

1621
0
Оливър Оукс, Флавио Бриаторе
Оливър Оукс и Флавио Бриаторе; снимка: Алпин

Флавио Бриаторе се пошегува, че Ейдриан Нюи е твърде евтин за него и Алпин, когато бе попитан на пистата Зандвоорт дали се опитва да привлече легендарния английски конструктор в тима от Енстън. Торнадото „Флавио“, както го нарича новият шеф на екипа Оливър Оукс, направи първа публична изява от връщането си във Формула 1 като специален съветник в тима, който някога оглавяваше. Той заяви, че проблемът на Алпин от години е бил ръководството и липсата на добри мениджъри.

„Отборът нямаше мениджмънт. Вярвам, че това бе проблемът на Алпин. Според мен в един определен момент избраха неколцина грешни ръководители. И мисля, че списъкът със сбъркани назначения е доста дълъг. Няма такъв с добри назначения. В Енстън е трудно да се управлява. Това е голям отбор, чудовище. Трудно е да си мениджър от Париж или някъде другаде. Трябва да си постоянно на място“, коментира Бриаторе.

„Оли (Оливър Оукс – б.р.) е ентусиазиран, млад, амбициозен. Това му е необходимо на отбора. Нужни са млади хора с много страст, които да обърнат нещата. Той няма опита на ръководител на голям отбор, но разполага с таланта да е успешен мениджър. А Енстън притежава нещо, което не се купува с пари: състезателен дух, история. Смея да твърдя, че управлението му бе лошо в продължение на години и мисля, че е лесно да се посочи кой е виновен. Много се говореше, което не е в стила ми. Според мен трябва да се съсредоточим върху надпреварите“, каза още Бриаторе.

Бриаторе бе попитан директно дали обмисля привличането на Ейдриан Нюи в отбора. От момента, в който напускането на легендарния конструктор от Ред Бул бе обявено официално, слуховете къде би могъл да отиде бяха за кажи-речи всички F1 екипи, включително Алпин.

„Кой е това?“, реагира Бриаторе на въпроса. „Твърде е евтин за мен! Прекалено евтин“, допълни италианецът отговора си

Той все пак продължи сериозно и коментира, че един човек не може да промени цял отбор.

„Всеки, който е в бизнеса, говори с различни хора. Това важи независимо в коя сфера работиш – автомобилен спорт, ресторантьорство, шоубизнес. Алпин бе изтикан малко в ъгъла. Никой вече не говореше за екипа. Сега не е така. Имаме парите, имаме подкрепата на председателя (на Рено Лука де Мео) и цялата група. Ако се случи нещо и има добра възможност, със сигурност ще се възползваме. Но само ако е за доброто на отбора, защото тук в крайна не сметка не говорим за нечие его. Един човек не променя екипа. Има хора, които купуват всичко, взимат много хора и трупат ли трупат специалисти, а резултатите са непропорционални на „покупките““, добави Бриаторе.

Италианският бизнесмен настоя освен това, че Рено и Де Мео не възнамеряват да продават отбора на Алпин.

„Не, няма нищо за продажба. Ако не друго, ще купуваме! Ако има възможност, ще купим още един отбор от Формула 1! Някои неща са пределно ясни. Лука де Мео никога не е искал да продава отбора. Въпросът е finito“, бе категоричен Бриаторе.