Начало Избрани Рикиардо няма отговор на изоставането си през вчерашния ден

Рикиардо няма отговор на изоставането си през вчерашния ден

292
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо няма отговор на изоставането си през вчерашния ден. Пилотът на Виза РБ призна, че не са правени промени по болида след тренировките. Рикиардо дори се пошегува и пожела Нелсън Пике да се върне, за да му помогне да напредне в класирането днес.

Рикиардо беше оптимистично настроен след първия ден на Марина Бей. Австралиецът влезе в топ 10 по време на втората свободна тренировка и показа добро темпо. Това го накара да се надява на силен резултат в квалификацията и дори да мечтае за топ 10.

За нещастие, нещата не се развиха така. Рикиардо нямаше много силно темпо и записа обиколка твърде рано. Така той беше изместен от много съперници и се смъкна до 16-тото място. Това означаваше край на квалификацията за него и старт от дъното на колоната

Днешният старт ще бъде изключително важен за Рикиардо. След неговия край ще стане ясно дали той ще продължи да кара за Виза РБ или не. Предполага се, че опитният австралиец ще бъде заменен от Лиам Лоусън още в Остин.

35-годишният пилот беше неприятно изненадан от вчерашния спад в темпото, тъй като по автомобила му не бяха извършени никакви съществени промени.

„Всъщност не сме променили много неща. В петък се намирахме на добро място, така че бяхме доста оптимистично настроени“, сподели Рикиардо.

„Честно казано, медиумът в третата тренировка беше добър. Затова, имах чувството, че започнахме със същата стъпка като в петък. Но после сложих софт и все едно бях наникъде.“

„Направихме фини промени в настройките за квалификацията. Смятах, че ще се справим, но в крайна сметка отново не се чувствах комфортно с меките гуми.“

„Беше… Бих казал нещастно, защото в петък бяхме силни и не очаквахме… нямаше големи грешки. Въпреки това знаех, че не бях достатъчно бърз, когато пресякох линията. Изобщо не се чувствах приятно.“

„По време на последната тренировка можеше да се каже: „О, този софт не се получи.“ Но в квалификацията използвахме три такива комплекта и не бяхме конкурентоспособни на нито един от тях“, добави пилотът на Виза РБ.

Рикиардо добави, че разочароващият резултат от квалификацията е още по-труден за приемане поради несигурното му бъдеще във Виза РБ.

„Да, разбира се, че би било хубаво просто да направим изявление“, каза Рикиардо. „Очевидно в Q1 беше гадно. С всички тези гадости, които се случват… Честно казано, чувствах, че [ще] бъде добре днес. Затова съм на мнението: „Как така се оказахме [извън] Q1?“

„Опитвам се да бъда оптимист, но това беше много песимистичен ден. Затова ще отида да си направя една ледена баня“, каза още Рикиардо.

Накрая Рикиардо дори се пошегува със събитията от първия старт в Сингапур през 2008 г. Тогава Фернандо Алонсо потегли от дъното на колоната, но успя да мине напред и да спечели благодарение на Нелсън Пике. Бразилецът удари болида си точно след спирането на Алонсо и предизвика поява на сейфти кар

„Надявам се, че ще получим добре навременен автомобил за сигурност. Върнете Пике и нека се случи“, пошегува се Даниел Рикиардо.

Същевременно Юки Цунода даде осмо време в квалификацията за Гран при на Сингапур. Японецът продължи добрата си форма от петък и ще се нареди точно пред пилотите на Ферари.

„Отдавна не бяхме влизали в Q3, но най-накрая успяхме! Чакахме този момент, така че благодаря на екипа. Очевидно че като пилот винаги се стремиш към перфектна квалификация, а за съжаление последното ми каране беше малко объркано. Бяхме ограничени по време на подготвителната обиколка, така че трябваше да побързаме. Това на свой ред малко компрометира последната ни летяща обиколка“, каза Цунода.

„Първоначално бях малко разочарован, когато пресякох финалната линия. Като се има предвид представянето ни в последните няколко състезания, това бе голямо постижение за нас. Сега се опитаме да настигнем болидът на Хаас пред нас, но в същото време ще трябва да гледаме към някои бързи автомобили зад нас. Ще направим всичко по силите си, за да се опитаме да спечелим точки“, добави състезателят на Виза РБ.