Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои десети кръг от БгФ1 2024 – ГП на Турция

Предстои десети кръг от БгФ1 2024 – ГП на Турция

125
0
БгФ1 ГП на Турция

Днес – 22ри Септември предстои десети кръг от виртуалния Българския Формула 1 Шампионат, на който домакин ще бъде ГП на Турция. Пилотите имаха по-малко от седмица да се подготвят за състезанието. Ще бъде интересно дали доминацията на Иван Леонов ще продължи и на Истанбул Парк. През последните няколко старта, задачата на пилота на NetRex GP става все по-трудна и конкуренцията е по-голяма.

До момента най-бърз на тестовете е шампионът за сезон 2012 Христо Ичов с време 1:25.242 (C3), но разликите между всички пилоти са много малки, което е предпоставка за едно страхотно състезание.

В предишното състезание за ГП на Азербайджан, Иван Леонов записа своята осма победа за сезон 2024. Той успя да го направи по убедителен начин, спечелвайки първата позиция в квалификацията и водейки от първата до последната обиколка в надпреварата по улиците на Баку.

В квалификацията Леонов спря хронометъра на 01:37.985, като плътно зад него останаха Николай Караколев (Braking Racing Point) и Иван Иванов (Sparta Racing Team). Основният му преследвач в класирането при пилотите Самуил Иванов, остана едва седми.

Един от фаворитите за спечелване на първата позиция в квалификацията Ростислав Анастасов (Oracle Apex Racing) имаше технически проблеми и не успя да вземе участие.

В началото на състезанието Леонов направи страхотен старт и поведе колоната, а зад него до втора позиция успя да се изкачи Иван Иванов, изпреварвайки Николай Караколев.

По-назад се случиха много инциденти в първите завои. Пострадаха по-голямата част от пилотите, в това число Христо Ичов, Самуил Иванов и Божидар Стоянов, които на тестовете показваха страхотни резултати.

Постепенно първите двама (Леонов и Иван Иванов) се откъсваха пред останалите, като изглеждаше, че те разполагат с най-добрата скорост в състезателни условия.

На трета позиция се движеше Христо Ичов, който поддържаше близко темпо до лидерите, но загуби време заради инцидента в първата обиколка.

Иван Иванов не изпускаше от поглед трикратният шампион, но нямаше възможност да предприеме атака. Леонов се справяше перфектно с най-важните ускорения на пистата Баку и не му оставяше шансове.

Двамата останаха заедно в същия ред и след първите спирания в бокса, като след тях изглеждаше, че Иван Иванов е по-близо от всякога до Леонов, когато за съжаление, проблем с интернет връзката сложи край на неговото участие.

След отпадането на Иван Иванов, битката за първата позиция се пренесе между Ичов и Леонов, които си разменяха най-бързи обиколки. Пилотът на NetRex GP изглеждаше, че има проблеми с работата на по-твърдите гуми. Въпреки това, Леонов успя да се възползва от изградената преднина и спечели, увеличавайки преднината си в шампионата.

По този начин 6 кръга преди финала, борбата за титлата при пилотите изглежда предрешена. Леонов води със 77 точки пред съотборника си Самуил Иванов, който отпадна от надпреварата заради инцидент.

Първият си подиум в БгФ1 записа Петър Николов (Sparta Racing Team) именно на тази писта, допълвайки челната тройка.

Гледайте състезанието за БгФ1 ГП на Турция на живо, днес 22ри Септември от 20:30ч в Twitch канала на шампионата – https://www.twitch.tv/cukambg. Очакваме Ви!