Начало Избрани Лоусън бил уведомен преди две седмици, че ще замести Рикиардо, Даниел –...

Лоусън бил уведомен преди две седмици, че ще замести Рикиардо, Даниел – преди Сингапур

820
0
Лиам Лоусън, Даниел Рикиардо
Лиам Лоусън и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Лиам Лоусън бил уведомен преди две седмици от Ред Бул, че ще замести Даниел Рикиардо. На австралиеца казали преди Гран при на Сингапур.

„Планът е такъв от много дълго време насам. Или поне натам работехме. Ясно е, че имах договор, който трябваше да бъде изпълнен. Преди около две седмици ми казаха, че ще стане. Скоро след това нещата бяха подписани. Не се усеща реално обаче, докато не стане официално“, разказа Лоусън

Новозеландецът призна, че последният състезателен уикенд в Сингапур е бил много странен.

„Честно казано, усещането не беше приятно. Сингапур определено не бе приятен уикенд за мен, просто защото всички очевидно бяхме наясно какво предстои. А Даниел винаги е бил добър към мен. Никога не съм чувствал, че се съревновавам с него, докато карах миналата година. Никога не ме е карал да се чувствам като съперник. Но човек получава веднъж шанс. За мен този момент е сега и е ясно, че съм благодарен за възможността, която трябва да сграбча с две ръце. Той ми каза същото нещо: „Трябва да извлечеш максимума“. Уважавам го невероятно много за начина, по който се справи с всичко, защото не мога да си представя как се е чувствал“, разказа още Лоусън.

Договорът на Лоусън за титуляр е само до края на 2024 г., потвърди и самият той.

„На практика ще карам до финала на сезона и след това ще разбера какво ще стане догодина. На този етап имам 6 състезания. Просто трябва да направя достатъчно, за да остана в кокпита и догодина“, допълни Лоусън.

Хелмут Марко заяви, че Рикиардо бил изгубил „убийствения си инстинкт“, напускайки Ред Бул.

„След това не получи автомобил, който може да печели нито в Рено, нито в Макларън. През последните години се опитваше, но вече не успяваше да се справи. Убийственият инстинкт го нямаше. Даниел имаше определени съмнения относно прехвърлянето ни към Хонда, а и Макс Верстапен започваше да го засенчва. Явно се вслуша в сладките приказки на Рено и Сирил Абитебул. Финансово нямаше особена разлика между тяхната и нашата оферта“, коментира Марко.

„Официалното съобщение сега бе свързано с различни фактори и задължения. Той бе уведомен и според мен най-бързата обиколка бе достойно прощаване. Това показа какъв потенциал има все още той“, допълни австрийският съветник на Ред Бул.

Политиката на Ред Бул по отношение пилотите на отборите на компанията във Формула 1 е добре известна. Начинът, по който постъпиха в този конкретен случай обаче, предизвика буря от недоволство, при това не само сред фенове. Ситуацията може би най-добре обобщи диджеят Мартин Гарикс.

Гарикс публикува скрийншот на коментар, озаглавен „Даниел Рикиардо заслужаваше истинско сбогуване с F1, не този странен финал в Сингапур“ с добавката: „След 13 години в спорта не се сбогуваш така, Ред Бул Рейсинг“

Освен, че има почти 15,5 милиона последователи в Инстаграм, Гарикс е един от близките приятели на Макс Верстапен и Ландо Норис и работи често с Ред Бул.

Много от пилотите във Формула 1 отбелязаха напускането на Рикиардо. Люис Хамилтън публикува своя снимка с австралиеца и т.нар. shoey – жестът на подиума да пие от обувката си при успех.

„Беше чест да се състезавам с теб през годините. Никога няма да забравя битките, смеха и пиенето от обувката ти. Беше отвратително, но се радвам, че имахме шанс да го направим заедно, приятел.“

„Наследството ти е, че винаги бе сам себе си, което никога не е лесно в този спорт. Приемаше всичко с най-голямата усмивка и те приветствам за това. Тепърва ти предстоят много неща и нямам търпение да видя какво ще е следващото ти начинание“, написа Хамилтън.

Макс Верстапен, Ландо Норис, Естебан Окон, Фернандо Алонсо, Пиер Гасли, Оскар Пиастри написаха думи на подкрепа и признание. Майката на Пиастри Никол също се включи.

„Поздравления за звездната кариера, Даниел. Нямам търпения да видя какво ще направиш по-нататък. А сега вече можеш отново да дишаш, Грейс“, написа тя с обръщение към майката на Рикиардо.