Начало Избрани Роб Смедли: Ферари ще обожава Хамилтън ако приеме културата на отбора

Роб Смедли: Ферари ще обожава Хамилтън ако приеме културата на отбора

312
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Люис Хамилтън постъпи правилно като не се опита да привлича инженери от Мерцедес да отидат заедно с него във Ферари. Мнението е на бившия рейс инженер от Скудерията и Уилямс Роб Смедли. 50-годишният английски специалист бе гост на подкаста Formula for Success, където обсъди какво предстои за седемкратния световен шампион в Маранело и какви са шансовете му да победи Шарл Льоклер. Според Смедли Хамилтън ще е изключително добре приет във Ферари ако приеме културата на отбора.

„Не мисля, че е необходимо един седемкратен световен шампион да води и антураж със себе си, избирайки отбора ти. Винаги съм го твърдял – и за Люис, и за хора като Боно (Питър Бонингтън – състезателният инженер на Хамилтън в Мерцедес, б.р.). Според мен това е доста опасна игра, защото ако пилотът се провали или след година реши, че този екип не е за него, то не може да прибере антуража със себе си. Така че според мен Люис постъпва правилно. Ясно е, че има Team LH около себе си, мениджмънта и треньори, такива хора. Но да опитва да привлече инженери щеше да е грешна стъпка. И според мен във Ферари ще го посрещнат наистина топло. Отборът се сплотява около теб, когато отидеш с репутация, каквато има Хамилтън като способности да се справя на пистата“, коментира Смедли.

„Самият Люис ще трябва поработи. Определено ще е необходимо да се потруди, за да го приемат. Да прегърне културата на отбора, да не остава в периферията. И ако го направи, ще го обожават. Наистина, ще е все едно ходи по вода“, продължи бившият състезателен инженер

„Самият екип (на Ферари) ще е в състояние да подобри работата си с още 1%-2%, защото ще усещат увереност. Това е седемкратен световен шампион, който е избрал да отиде в отбора им, напускайки тима, където се е състезавал, да кажем, през целия си живот, ако сметнем и годините с двигатели (Мерцедес за Макларън). Изведнъж си тръгва от това и избира твоя тим. Това е огромен прилив на самочувствие. А ако всички работят с половин-един процент по-упорито или по-умно, то могат да се случат велики неща.“

Люис е истински професионалист. Според мен е наясно колко добър е Шарл, но ще е убеден, че може да го победи. Мисля, че ще успее. Според мен ще дойде момент, когато вече няма да може (да надделява над Льоклер), но този момент със сигурност не е сега. Той е изключително добре физически подготвен и психологически силен. Не мисля, че Хамилтън ще пристигне във Ферари с мисълта, че може да бие Шарл. Няма да е толкова лесно. Но вярвам, че ще работи много упорито. Мисля, че ще се труди здраво. Според мен ще се интегрира в тима и смятам, че това ще е определящо за следващия етап в съществуването на Ферари“, каза още Смедли.