Начало Избрани Мартин триумфира в Гран при на Индонезия

Мартин триумфира в Гран при на Индонезия

127
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин триумфира в Гран при на Индонезия. Състезателят на Прамак Дукати записа трета победа от началото на сезона. По този начин Мартин увеличи преднината си във временното класиране. Подиумът в Индонезия допълниха Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Франческо Баная (Дукати).

Индонезия е домакин на 15-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Мандалика с дължина 4.313 км и разположена на остров Ломбок. Това е трети случай, в който трасето приема старт от MotoGP

Вчера се проведе спринтовата надпревара в Индонезия. Победител в нея стана Баная, докато Мартин остана десети, след като катастрофира в първата обиколка. Днес испанецът се надяваше да спечели и отново да увеличи аванса си във временното класиране.

Времето преди началото на Гран при на Индонезия беше сухо, горещо и с висока влажност. Температурата на въздуха беше 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 53. Нямаше вероятност за валежи по време на надпреварата в Мандалика.

Мартин имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя в Гран при на Индонезия. Зад него се движеха Акоста, Безеки, Морбидели, Бастианини и Куартараро. Баная имаше лоша стартова реакция и загуби няколко места.

В средата на първия тур имаше инцидент, в който участваха Лука Марини (Хонда), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Джак Милър (КТМ). За щастие всички бяха невредими след тази верижна катастрофа. Отпред Мартин започна да се откъсва напред, докато Баная продължи да изпада в класирането.

Мартин остана начело след първите 5 тура в Индонезия. Испанецът вече се откъсна на секунда и половина спрямо Акоста. Зад него имаше оспорвана битка за последното място на подиума, в която влизаха Морбидели, Безеки и Бастианини. Баная се движеше шести, следван от Марк Маркес, Ди Джанантонио, Байндър и Зарко

С напредване на състезанието Баная записа най-бързата обиколка и намали изоставането си спрямо челото. Отпред Мартин контролираше събитията и имаше приятен аванс спрямо Акоста. Междувременно Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) претърпя инцидент. Марк Маркес пък спря на трасето, след като неговият мотор се запали. Пилотът на Грезини Дукати приключи положителната си серия в последните няколко кръга.

Мартин се движеше с около секунда аванс спрямо Акоста 7 тура преди финала на Гран при на Индонезия. Зад него борбата за третото място продължаваше с пълна сила. Бастианини се движеше трети, преди да катастрофира на спирането за първи завой. Преди него от борбата отпаднаха още Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Всичко това позволи на Баная да навакса част от загубеното на старта.

В последните турове Баная изпревари Безеки и зае третото място. Действащият световен шампион започна да топи изоставането си от Акоста, който на свой ред се доближи до Мартин. Но до финала нямаше достатъчно време, за да има реална възможност за промяна на първите три места в класирането.

Мартин спечели Гран при на Индонезия в MotoGP. Това беше трети успех за испанеца от началото на сезона и първи от Франция насам. До него на подиума се качиха Акоста и Баная. Класирането обаче може да се промени, тъй като състезателят на Tech3 GasGas беше разследван заради ниско налягане в гумите на Мишлен.

Четвърти и пети в Индонезия финишираха Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Шести остана Маверик Винялес (Априлия), следван от Фабио Куартараро (Ямаха), Брад Байнър (КТМ) и Йохан Зарко (LCR Хонда). Останалите финиширали в Индонезия бяха Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Алекс Ринс с Ямаха.