Начало Избрани Макларън включи в програмата си сина на бивш пилот на Ферари

Макларън включи в програмата си сина на бивш пилот на Ферари

387
0
Макларън F1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

Макларън продължава развитието на програмата си млади пилоти. Тимът от Уокинг обяви, че е подписал с Брaндо Бадоер. Италианският тийнейджър е син на бившия пилот на Ферари Лука Бадоер и в момента се състезава в младежките формули.

Вчера Макларън, обяви, че е упражнил опцията си за привличане на Брандо Бадоер. В началото на тази година младият италианец подписа предварителен договор с британския тим. Сега вече той е пълноправен член на Макларън и влезе в програмата за развитие на пилоти на марката

В момента Бадоер се състезава във Формула Регионален Европа на Алпин (FRECA). След близо 12-месечен период на оценка, Макларън реши да упражни тази опция и да вземе Бадоер в програмата си.

Брандо дебютира с състезания с едноместни автомобили във Формула 4 на ОАЕ през 2022 г. През същата година той състезава и в италианската Формула 4. През 2023 г. той продължава да участва и в двата шампионата, като печели пет подиума в италианските серии. Тук се включват две втори места на пистите Имола и Монца.

По време на предсезонната подготовка за 2024 г. Бадоер постига три подиума във Формула Регионал на Близкия изток, преди да премине в FRECA с тима на Van Amersfoort Racing. До момента 18-годишният пилот е постигнал седем подиума. Пет от тях са втори места, а останалите- трети.

Като част от по-нататъшното си развитие в програмата за развитие на пилоти на макларън, Брандо ще се състезава във Формула 3 с тима на Према през 2025 г. Заедно с него ще бъде друг член на програмата за развитие на пилоти на тима- Уго Угочукву.

Ръководена от Стефани Карлин програмата за развитие на пилоти ще позволи на Брандо да се присъедини към потока от таланти на отбора. Основната цел е Макларън да помогне на тези млади талант да се развиват и да успеят да се реализират в шампионати като F1, Индикар и Формула Е

„Страхотно е да приветстваме Брандо в нашата програма за развитие на пилоти. През изминалата година го наблюдавахме отблизо и бяхме впечатлени от представянето му като новак в конкурентния регионален шампионат на Формула. Затова имаше смисъл да използваме опцията си и да го включим в програмата на пълен работен ден. Очакваме с нетърпение да го видим да се състезава в папая и да подкрепим развитието му, когато премине към участие в шампионата на ФИА Формула 3 с Према Рейсинг“, каза Стефани Карлин.

„Развълнуван съм да се присъединя към програмата за развитие на пилоти на Макларън. Това е фантастична възможност да се присъединя към отбор с такова голямо състезателно наследство и доказан опит в развитието на таланти“, сподели Бадоер.

„Участието в шампионата на ФИА Формула 3 през 2025 г. с Према ще ми помогне да продължа прогреса си. Бих искал да благодаря на целия екип на Макларън за подкрепата. Нямам търпение да се уча от напътствията на екипа и да се състезавам в емблематичните цветове на отбора“, добави младият италианец.

Бадоер е поредното ново попълнение в програмата на Макларън. По-рано тази година тимът привлече Алекс Дън и Мартиниус Стеншорн. Двамата караха във Формула 3 заедно с Никола Цолов. В програмата са още Бианка Бустаманте, която кара в изцяло женския шампионат F1 Academy, както и звездата от Индикар Пато О’Уорд.

Брандо Бадоер е син на Лука Бадоер. 53-годишният италианец записа общо 50 участия в F1 с екипите на Лола, Минарди, Форти и Ферари. Бадоер записа две участия за Скудерията през 2009 г. на мястото на Фелипе Маса. Италианецът обаче изоставаше твърде много от своите съперници и беше заменен от Джанкарло Фисикела.