Начало Избрани Шафнауер отново отправи остри критики към Алпин: Те не се интересуват от...

Шафнауер отново отправи остри критики към Алпин: Те не се интересуват от представянето на пистата, а само от кариерите си

355
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер, снимка Спас Генев

Отмар Шафнауер продължава да отправя остри критики към Алпин. 60-годишният специалист заяви, че висшето ръководство на отбора никога не му е оказвало нужната подкрепа. Шафнауер добави, че в Алпин са се интересували повече от „собствените си интереси“, отколкото представянето в F1.

Шафнауер прекара година и половина в Алпин. Румънско-американският инженер се присъедини към базирания в Енстън тим в началото на 2022 г. Под негово ръководство Алпин финишира четвърти при конструкторите и записа най-силната си кампания след ребрандирането през 2021 г.

За съжаление, Шафнауер се сблъска с тоталната липса на контрол върху ключови отдели и вътрешни борби за власт в Алпин. Според него много хора в организацията са били съсредоточени повече върху защитата на своите позиции, отколкото върху подобряването на представянето на пистата.

Наскоро Шафнауер разкри малко повече подробности за престоя си в Алпин в подкаста на Джейк Хъмфри „Висока производителност.“ Той обясни, че преди да подпише с Алпин е получил уверение, че ще има пълен контрол върху всички отдели, необходими за управлението на тима от F1. В крайна сметка обаче реалността е била съвсем друга.

„Има няколко неща, които се объркаха в Алпин. Едно от тях беше, че нямах контрол над целия екип. Хората от „човешки ресурси“ не се отчитаха на мен, а някъде във Франция“, сподели Шафнауер.

„Финансовият отдел не се отчиташе пред мен. Отделът за комуникации не се отчиташе пред мен. Маркетинговата група и хората от търговската дейност също не се отчитаха пред мен. Знаех, че това само по себе си ще бъде проблематично. Преди да постъпя на работа, ми беше [казано], че всички ще ми се отчитат. Дойдох в отбора и случаят не беше такъв. Мислех си, че мога да се справя с такова нещо. В крайна сметка обаче разбрах, че всичко това е твърде проблематично“, добави бившият шеф на Алпин.

Шафнауер бързо е разбрал, че визията на Рено за F1 е била коренно различна спрямо неговата

„Имаше предложения, че трябва да променя корпоративната култура по начин, който не смятах за правилен“, обясни Шафнауер. „Знам как да променя корпоративната култура в такава, която има манталитет на победител и психологическа безопасност. Бях на път да направя точно това.“

„Те [Рено] искаха да променят корпоративната култура по странен начин, за да се отърват от някои хора, които вършеха добра работа и които бяха там от дълго време. Mоята мисъл беше следната: „Aко се отървеш от хора, които вършат добра работа, тогава посланието, което изпращаш, е: Вършиш ли добра работа, ще те уволнят“. Това не е културата, която искате в един F1 отбор.“

Въпреки първоначалната си увереност, че може да се справи със ситуацията, Шафнауер в крайна сметка е осъзнал, че тази сложна структура ще създаде големи проблеми.

Ситуацията в Алпин се изостри още повече след големия спор за договора на Оскар Пиастри. В крайна сметка грешка на френския отбор позволи на младия австралиец да бъде „отмъкнат“ от Макларън.

В началото на август 2022-ра Алпин публично обяви Пиастри за свой пилот през 2023 г. Австралиецът трябваше да замени Фернандо Алонсо, който избра да премине в Астън Мартин. В крайна сметка стана ясно, че Алпин не е успял да осигури валиден договор. Това позволи на Макларън да отмъкне Пиастри под носа на Алпин

Шафнауер обясни, че гафът с договора на австралиеца се е случил още преди той да се присъедини към отбора. Въпреки това той бе определен за основния виновник за ситуацията.

„Те не подадоха правилно документите на CRB [Съвет за признаване на договори] и никога не подписаха договор с него“, разказа 60-годишният специалист. „През онзи ноември имаше двуседмичен времеви прозорец, в който можеше да се направи това. В крайна сметка не стана нищо.“

Макар че Шафнауер не участва директно в тази сага, той пое цялата вина. В същото време комуникационния отдел на Алпин публикува прессъобщение с неговия образ, отклонявайки отговорността от тези, които реално са били замесени.

„Излязохме със съобщение за пресата, на което имаше мой образ. Това нямаше нищо общо с мен, аз дори не бях там!“, заяви Шафнауер.

Бившият шеф на Алпин предположи, че решението да се свърже неговият образ със сагата „Пиастри“ е част от по-широки усилия на ръководството на тима да го подкопае. Той призна, че човекът, отговорен за прессъобщението, е работил преди това с него във Форс Индия и е признал, че му е било наредено да го направи

„Отидох при нея и й казах: „Ти знаеш по-добре от това“. А тя отвърна: „Съжалявам, казаха ми да направя това“. продължи Шафнауер. „Това просто показа, че в организацията на Алпин има някои хора, на които не може да се вярва и които искаха да ме разкарат.“

„Те не работеха с мен. Когато не те интересува представянето на отбора, а само личната власт и интереси, тогава правиш такива неща. Ако сега начело на отбор от F1 се поставят, да речем, хора от Рено Груп.. Те не се интересуват от представянето на пистата, а само от кариерите си“, заключи Отмар Шафнауер.

Шафнауер беше уволнен от Алпин в средата на сезон 2023. След това той беше в период на „gardening leave“ в продължение на около година. В момента румънско-американският специалист е част от платформа за управление на маршрути, наречена EventR. Тя се използва в F1 и други автомобилни шампионати. В края на юли Шафнауер също така разкри, че е част от нов американски проект, който ще опита да влезе в F1 в бъдеще.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от High Performance (@highperformance)