Начало Избрани Състезанието на шампионите се мести в Австралия

Състезанието на шампионите се мести в Австралия

127
0
Състезанието на шампионите
снимка, RoC

Състезанието на шампионите ще се завърне през 2025 г. Домакин на събитието ще бъде бившият олимпийски стадион в Сидни, Австралия. Следващото издание на ROC ще се проведе на 7-8 март, т.е. седмица преди началото на сезон 2025 в F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от raceofchampions (@raceofchampions)

По-рано днес стана ясно, че Състезанието на шампионите ще се завърне през 2025 г. За първи път в своята история то ще се проведе на територията на Австралия

Сидни ще бъде домакин на Състезанието на шампионите през 2025 г. Събитието отново ще събере най-добрите таланти от различни дисциплини на моторните спортове в директни битки между нации, както и индивидуални такива.

Домакин на RОC ще бъде бившият олимпийски стадион в Сидни. Освен че най-големият град в Австралия, Сидни е и столицата на щат Нов Южен Уелс. Събитието е насрочено за  7 до 8 март. Това е точно седмица преди началото на сезон 2025 в F1 на пистата Албърт парк в Мелбърн.

Участниците ще премерят сили на специално изградената асфалтова писта на стадиона в Сидни. В петък е предвидена Купата на нациите на ROC, в която пилотите се разпределят в отбори според националността си. Индивидуалното състезание на Състезанието на шампионите ще се проведе в събота.

За последно Състезанието на шампионите се проведе през 2022 и 2023 г. Домакин на събитието беше шведският зимен курорт Пите Хавсбад. Плановете бяха тази година също да има събитие там. За съжаление. то беше отменено поради неясноти относно начина на използване на земната площ край плажа и морето. Необичайно топлото време също принуди организаторите да отменят ROC.

Състезанието на шампионите стартира през 1988 г. и се провежда на остров Гран Канария в периода 1992-2003 г. След това събитието  преминава през градове като Париж, Лондон, Пекин, Дюселдорф, Банкок, Барбадос, Маями, Рияд и Мексико Сити. През 2022 и 2023 г. ROC се проведе на сняг и лед в Швеция. За последно победата грабна представителят на домакините Матиас Екстрьом. Втори остана бившият пилот на Хаас Мик Шумахер. В купата на нациите победата отиде при Петер и Оливър Солберг.

„Изключително сме развълнувани, че за пръв път ще пренесем Състезанието на шампионите в Австралия. ROC винаги е било за изтласкване на пилотите до предела на възможностите им в уникални условия“, заяви Фредрик Йонсон.

„Австралия има богато наследство в областта на моторните спортове. Очакваме с нетърпение да го отбележим , като изправим едни от най-добрите австралийски пилоти срещу някои от най-легендарните световни състезателни звезди в грандиозен сблъсък насред стадиона в Сидни“, добави президентът и съосновател на Състезанието на шампионите.

Все още не са ясни всички участници в следващото издание на ROC. Ясно е, че догодина ще се даде възможност на редица австралийски пилоти да се включат в надпреварата. Сред тях ще бъде многократният шампион в Суперкарс Джейми Уинкъп. Преди това австралиецът е участвал в издания на ROC в Банкок и Барбадос

„Прекарах страхотно време, състезавайки се на световните финали на Състезанието на шампионите в Банкок и Барбадос“, каза Уинкъп. „Развълнуван съм, че през 2025 г. отново ще бъда част от състава на пилотите на ROC, особено след като домакин на събитието е Сидни.“

„Да се състезаваш заедно с някои от най-добрите пилоти в света от толкова много различни състезателни серии винаги е невероятно предизвикателство. Представянето на австралийския автомобилен спорт на родна земя сега, когато ROC идва в Австралия за първи път, го прави още по-специален. Нямам търпение да изляза на пистата и да дам всичко от себе си за австралийските фенове“, добави многократният шампион в Суперкарс.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от raceofchampions (@raceofchampions)