Начало Избрани Церемонията по награждаване на ФИА остава в Руанда въпреки разпространението на вируса...

Церемонията по награждаване на ФИА остава в Руанда въпреки разпространението на вируса Марбург

108
0
Церемония по награждаване на ФИА
снимка, ФИА

Церемонията по награждаване на ФИА трябва да остане в Руанда. Федерацията планира да организира събитието в африканската страна въпреки епидемията от вируса Марбург, която се разпространява все по-силно през последните дни.

ФИА все още планира да проведе годишната гала вечер за раздаване на награди в Рунда. Това се случва въпреки предупреждението от Световната здравна организация (СЗО) да не се пътува до страната заради епидемията от вируса Марбург

Ръководният орган организира годишната си празнична церемония в столицата Кигали на 13 декември, за да връчи тазгодишните награди. ФИА също така планира да отпразнува 120-та годишнина от своето създаване.

По време на събитието се връчват трофеите на победителите в различните шампионати на ФИА. Тук се включват както F1 и поддържащите шампионати F2 и F3, както и WRC, WEC, Формула Е, W2RC и др.

Присъствието на първите трима в класирането от F1 е задължително. Люис Хамилтън не беше част от церемонията по награждаване в края на 2021 г. заради споровете в Гран при на Абу Даби. Седемкратният световен шампион загуби титлата в последната обиколка, след като беше изпреварен от Макс Верстапен.

„Представителите на отбора, завършил на първо място в шампионата при конструкторите, както и на пилотите, завършили на първо, второ и трето място в шампионата при пилотите, трябва да присъстват на церемонията по връчване на годишните награди на ФИА“, глави член 6.9 от спортния правилник на F1.

Тази година ФИА избра необичайно място за провеждане на своята гала вечер- Руанда. Церемонията привлича делегати и гости от цял свят. Сега обаче федерацията може да се сблъска с някои логистични предизвикателства. В момента Руанда е в епицентъра на епидемия заради вируса Марбург.

В края на миналия месец Министерството на здравеопазването на Руанда съобщи за първите потвърдени случаи на заболяване от вируса в страната. Последните данни, публикувани на 8 октомври от Министерството сочат, че в страната вече има 58 потвърдени случая. 13 от тях са смъртни. Това превръща страната в едно от най-големите потвърдени огнища на болестта. Правителството на Руанда работи съвместно със СЗО за координиране на ответните мерки

„СЗО оценява риска от тази епидемия като много висок на национално ниво, висок на регионално ниво и нисък на глобално ниво. Продължават разследванията за определяне на пълния обхват на епидемията. Тази оценка на риска ще бъде актуализирана при получаване на повече информация. Въз основа на текущата оценка на риска СЗО препоръчва да не се налагат ограничения на пътуванията и търговията с Руанда.“, се казва в изявление на Световната здравна организация.

Същевременно ФИА вече е в контакт и с правителствените агенции, за да следи развитието на ситуацията. Федерацията твърди, че засега плановете за церемонията не са засегнати.

„Наблюдаваме ситуацията отблизо в сътрудничество с Министерството на здравеопазването в Руанда. В момента продължаваме да работим по план“, каза говорител на ФИА.

Вирусът Марбург е клинично сходен с Ебола. Той може да причини смъртоносна хеморагична треска, а смъртността при нея достига 88%. Понастоящем няма точно лечение на този вирус. Въпреки това на здравните работници се поставя експериментална ваксина.

Руанда е разположена в Централна Африка и е независима от 1962 г. Преди 30 години в страната има брутална гражданска война, отнела живота на стотици хиляди души. Руанда е една от най-слаборазвитите страни в света. Въпреки това по-рано тази година стана ясно, че F1 обмисля да организира състезание там. Главният изпълнителен директор Стефано Доменикали дори се срещна с организаторите на евентуалното събитие. Всичко това е част от плана Формула 1 да се завърне в Африка.