Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА раздаде купите за 2023 г., Бин Сулайем все пак присъства

ФИА раздаде купите за 2023 г., Бин Сулайем все пак присъства

2036
0

ФИА раздаде трофеите на призовите тройки в шампионатите, които администрира, а президентът на федерацията Мохамед бин Сулайем все пак присъства на галата. В поредната объркана ситуация през тази седмица говорител на организацията първоначално обяви, че той е болен и вследствие на това няма да е на церемонията, тъй като преди няколко дни паднал и бил със сътресение на мозъка. Това твърдение бе поставено под въпрос, тъй като в социалните мрежи имаше постове и клипове буквално от ден и половина по-рано с участието на Бин Сулайем в Баку. ФИА проведе в столицата на Азербайджан финалното си за сезона събиране.

Малко по-късно преди началото на церемонията говорител на ФИА заяви, че Бин Сулайем все пак щял да присъства. Участието му във връчването на купи щяло да бъде намалено. В официалния пресрилийс на федерацията президентът е посочен като „домакин“ на събитието

Този епизод бе финалът на една особено неприятна за ФИА седмица. През последните няколко дни федерацията започна и приключи проверка на история за размяна на информация между човек от ФОМ и шеф на F1 отбор. С това предизвика недоволството на ФОМ и Либърти Медия. От Мерцедес защитиха шефа си Тото Волф и съпругата му Сузи Волф. Останалите 9 отбора проявиха невиждана солидарност с идентични изявления, че нито са се оплаквали на ФИА, нито имат нещо срещу ръководителката на F1 академията.

От федерацията публикуваха коментар на Бин Сулайем след церемонията, започващ с благодарност към правителството на Азербайджан и автомобилната федерация на страната, която е член на ФИА. През септември тази година Азербайджан проведе военна операция, която принуди 120 000 арменци да напуснат принудително анклава Нагорни Карабах. Конфликтът с Армения, както и въпросът със спазването на човешките права в страната не се дискутират от ФИА.

„Тази вечер отпразнувахме постиженията на шампионите ни – и утвърдени имена, и изгряващи звезди на автомобилния спорт. Галата на ФИА винаги е специален момент“, заяви още Бин Сулайем.

Макс Верстапен получи по време на церемонията купата за третата си световна титла във Формула 1

Отборът му Ред Бул взе трофея за короната при конструкторите. Призове бяха връчени и на подгласниците на нидерландеца за сезон 2023 – съотборникът му Серхио Перес и Люис Хамилтън (Мерцедес).

Реално отсъстващ от церемонията бе вторият в световния рали шампионат – Елфин Еванс. Уелсецът претърпя падане с велосипед и спука няколко ребра. Лекарите му забраниха да лети. Кале Рованпера обаче взе втората си поредна купа за титлата във WRC. Тойота получи трофеи за короните в три първенства – WRC, световния шампионат за състезание за издръжливост (WEC) и в рали рейд първенството.