Начало Избрани Мик Шумахер все още е един от вариантите за Ауди

Мик Шумахер все още е един от вариантите за Ауди

242
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Майкъл Потс

Мик Шумахер може да се завърне в F1 през следващата година. Според Матия Биното, германецът е една от опциите за Заубер/Ауди през следващия сезон. Това е единствената възможност за Шумахер отново да бъде в световния шампионат.

Мик Шумахер изгуби титулярното си място в F1 след края на сезон 2022. Оттогава 25-годишният германец все още не може да намери обратния път към стартовата решетка. Въпреки че беше тестов и резервен пилот през последните два сезона, той не е изгубил надежда, че отново ще бъде титуляр в бъдеще

Германецът беше свързван с Мерцедес, където е резерва през последните две кампании. За съжаление, тимът от Бракли пренебрегна Мик Шумахер и избра Андреа Кими Антонели за заместник на Люис Хамилтън.

Втората опция за него бе Алпин. Френският тим обмисляше Мик Шумахер като един от наследниците на Естебан Окон. Германецът бе подпомогнат от факта, че караше за френския отбор в световния шампионат за издръжливост. Въпреки това той отново беше пренебрегнат за сметка на Джак Дуън. По този начин шансовете за завръщане на стартовата решетка почти се изпариха.

Последната възможност за Мик да остане в F1 е Заубер. Отборът от Хинвил все още не е обявил пълния пилотски състав за 2025 г. Кандидати за мястото до Нико Хюлкенберг са няколко пилоти, сред които Валтери Ботас, Габриел Бортолето и дори Франко Колапинто. Но според Джеймс Ваулс, шансовете аржентинеца да отиде в Хинвил са много малки.

Наскоро Матия Биното отново коментира въпроса за съотборника на Хюлкенберг през следващия сезон. 54-годишният не бърза да финализира състава на Заубер за 2025 г.

„Можем да си позволим лукса да не бързаме, тъй като всички останали отбори вече са определили съставите си“, сподели Биното в интервю за италианския вестник Corriere della Sera.

„Има два основни варианта: от една страна да имаме опит, който да ни насочи по пътя на растежа. От друга – да разполагаме с млад и талантлив пилот, който да ни съпроводи по пътя към върха.“

На въпроса дали Мик Шумахер е сред имената в списъка, Биното даде положителен отговор. Двамата се познават от времето, когато работиха заедно във Ферари. В края на 2022 г. те напуснаха Скудерията и тръгнаха по различни пътища.

„Определено го оценяваме. Срещнахме се скоро и проведохме разговор. Познавам го от дълго време, тъй като беше част от Академията на Ферари. Знам неговите силни страни и предимства. Той е едно от имената, които имаме предвид“, обясни Биното.

Биното за пореден път подчерта, че дългосрочната визия на Ауди е от решаващо значение. Германският производител започва едно дълго и предизвикателно пътуване, за да се превърне в един от претендентите за местата челото в бъдеще

„Ние сме в началото на изкачването. Пред нас е един Еверест. Сега виждаме само основата. В момента решаваме от коя страна да се изкачим. Важно да определим пътя, по който да тръгнем“, обясни Биното.

„Важно да установим пътя. Ако се сравним с нашите опоненти, ние разполагаме с около 400 души по-малко. Трябва да добавим още хора, за да можем да се състезаваме на същото ниво. Те не могат да бъдат намерени за два дни и не е задължително да са от F1. Изборът ни е да инвестираме повече в млади хора“, добави ръководителят на Заубер/Ауди.

Биното също така е наясно, че на един отбор му трябват години, преди да се изкачи на върха и даде пример с марки като Ферари и Мерцедес.

„На други отбори им отнема години да стигнат до върха. [Жан] Тод се присъедини към Маранело през 1993 г., а първата титла при конструкторите беше през 1999 г. Същото се отнася и за Мерцеде. Това ще отнеме от пет до седем години. Очакваме да сме в състояние да се борим за нещо по-значимо най-рано през 2030-та“, заключи Матия Биното.

Ако Мик Шумахер не отиде в Ауди, то вратата за него в F1 се затваря окончателно. Германецът може да остане в WEC. От Алпин вече изразиха желание да го запазят за поне още един сезон и похвалиха представянето му.