Начало Избрани Формула 1 се отказва от точката за най-бърза обиколка от догодина

Формула 1 се отказва от точката за най-бърза обиколка от догодина

100
0
Формула 1, F1, Либърти, Либърти Медия
снимка: Спас Генев

Най-бързата обиколка в състезание няма да носи точка на пилота, който я е направил, ако се е класирал в топ 10 на съответната надпревара от Формула 1. Решението бе взето от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА.

От ФИА не дадоха обяснение за промяната, защо е било внесено и прието предложението. Даването на допълнителна точка съществува през 50-те години на XX век. То бе върнато само преди пет години в шампионата на Формула 1

Тогава твърдението бе, че това ще „подобри шоуто, запазвайки интегритета на спорта“. След Гран при на Сингапур се разрази спор именно по отношение на интегритета, защото най-бързата обиколка даде Даниел Рикиардо. Австралийският пилот, който след това бе освободен от Виза РБ, заяви след състезанието, че ще очаква хубав коледен подарък ако Макс Верстапен спечели в края на сезон 2024 титлата с точка разлика.

Зак Браун от Макларън използва случая, за да повдигне отново темата дали е уместно един собственик да има два отбора в световния шампионат.

„Прекрасна игра на А и Б отбор, която не мислех, че е позволена“, заяви главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

Кристиан Хорнер от Ред Бул каза, че всеки отбор работи самостоятелно и взима свои собствени решения. Освен това посочи, че Рикиардо получава бонус за най-бърза обиколка.

Впоследствие Зак Браун публикува своя снимка заедно с Хорнер, с когото се прибраха заедно от Сингапур. Американският мениджър написа, че двамата са се разбрали.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)