Начало Top Moto News Маркес триумфира в Австралия, Мартин и Баная на подиума

Маркес триумфира в Австралия, Мартин и Баная на подиума

88
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес триумфира в Гран при на Австралия. Пилотът на Грезини Дукати записа трети успех от началото на сезона. До него на подиума се качиха обичайните заподозрени Хорхе Мартин и Франческо Баная също с мотори на Дукати.

Австралия приема кръг №17 за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Филип Айлънд с дължина 4.448 км и разположена на едноименния остров. Трасето е близо до морския бряг и се намира 125 км южно от град Мелбърн

Вчера се проведе спринта в Австралия. Победител в него стана Мартин, следван от Марк Маркес и Бастианини. Четвърти остана Баная, който загуби точки в борбата срещу Мартин за световната титла.

Времето преди началото на Гран при на Австралия отново беше хладно, облачно и ветровито. Температурата на въздуха беше 15 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. Влажността на въздуха беше 80 %.

Малко преди старта на Гран при на Австралия стана ясно, че Педро Акоста няма да се включи. Пилотът на Tech3 GasGas претърпя ужасен хайсайд по време на спринта, след който контузи едното си рамо. Не се знае дали Акоста ще участва в следващите два старта в Азия. които ще се проведат веднага след днешния.

Мартин имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Австралия. Зад него се намираха Безеки, Баная, Морбидели и Байндър. Марк Маркес направи ужасяващ старт и се смъкна в дъното на топ 10. Около него се намираха Винялес, Бастианини, Ди Джанантонио и Ринс.

Мартин водеше колоната след първите няколко обиколки от Гран при на Австралия. Испанецът имаше аванс от около секунда спрямо Баная. Третото място се държеше от Морбидели. Зад италианеца се движеха Байндър, Марк Маркес и Бастианини. Същевременно Марко Безеки (VR46 Дукати) падна на четвърти завой. Макар да се върна обратно на своя мотор, италианецът едва ли щеше да спечели точки в днешната надпревара.

19 тура преди финала Мартин продължи да води колоната, но беше застигнат от Баная и Марк Маркес. Тримата си спретнаха една битка за победата, като в същото време увеличаваха аванса спрямо съперниците си. По-назад Лоренцо Савадори (Тракхаус Априлия) отпадна от надпреварата.

Мартин и Марк Маркес продължиха борбата за първото място във втората половина от Гран при на Австралия. Двамата испанци се откъснаха далеч пред Баная, който се движеше на самотно трето място. Зад действащия световен шампион бяха Морбидели, Бастианини, Байндър, Ди Джанантонио, Винялес, Раул Фернандес и Милър

4 тура преди финала Маркес атакува агресивно Мартин и го изпревари на излизането на завой №4. Шесткратният световен шампион веднага опита да се откъсне от своя съперник. В същото време Баная продължаваше да изостава сериозно от първите двама в състезанието.

Обиколка по-късно Мартин контраатакува на дългата старт-финалната права и си върна водачеството. Радостта на пилота на Прамак Дукати беше кратка, тъй като Маркес си върна водачеството на завоя Mилър.

Маркес задържа първото място до развяването на карирания флаг. По този начин пилотът на Грезини Дукати записа трети успех от началото на сезона и четвърта в Австралия откакто кара в MotoGP. До него на подиума се качиха Мартин и Баная.

Следващите три места бяха заети от Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели от тима на Прамак Дукати. Седми остана Брад Байдър с КТМ, следван от Маверик Винялес с Априлия, Фабио Куартатаро (Ямаха) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия). Топ 15 в Австралия допълниха Джак Милър (КТМ), Йохан Зарко (LCR Хонда), Алекс Ринс (Ямаха), Лука Марини (Хонда) и Алекс Маркес (Грезини Дукати).

Мартин увеличи аванса си във временното класиране след днешния подиум и победата във вчерашния спринт. Испанецът вече е с 20 точки повече от Баная. В топ 5 влизат още Марк Маркес, Бастианини и Байндър. При производителите Дукати води пред КТМ, Априлия, Ямаха и Хонда.