Начало Избрани Колапинто продължава доброто си представяне в F1

Колапинто продължава доброто си представяне в F1

141
0
Франко Колапинто
Франко Колапинто, снимка Уиямс

Франко Колапинто продължава доброто си представяне в F1. Аржентинецът финишира десети в състезанието за Голямата награда на САЩ. По този начин той добави още една точка в актива си и отново изпревари Александър Албон.

Миналия уикенд Колапинто записа четвъртото си участие в F1. Младият аржентинец направи изненадващ дебют на Монца на мястото на Логан Сарджънт. Колапинто ще кара за Уилямс до края на сезона, след което ще отстъпи мястото си на Карлос Сайнц.

Колапинто финишира 12-ти в спринта на пистата в Остин. Това беше първо участие за него в такъв тип надпревара. Представянето му бе доста добро, имайки предвид, че беше пред Албон и не толкова далеч от челната десетка

Пилотът на Уилямс нямаше такъв късмет в квалификацията и отпадна още в първия сегмент. Така той се нареди 16-ти на стартовата решетка и беше принуден да си пробие път, ако иска да се бори за точки.

Колапинто потегли с твърди гуми и направи изключително дълъг стинт от 40 обиколки. После той се върна на пистата с чисто нов комплект средно твърди гуми и направи няколко изпреварвания. В крайна сметка Колапинто се добра до десетото място.

„Бяхме много силни като отбор, за да обърнем нещата в състезанието. Виза РБ, Хаас и Алпин силни целия уикенд, така че щеше да е трудно да се класираме в точките. Знаех, че имаме добро състезателно темпо и натисках доста, след като попаднах на чиста писта“, сподели Колапинто.

„Научих много от първия си спринтов уикенд, което може само да ми е от полза занапред. Все още трябва да продължавам да се уча, за да помогна на отбора да напредва в правилната посока. Надявам се, че ще успеем да надградим това в следващите две състезания от тройния уикенд“, добави пилотът на Уилямс.

Колапинто държеше и най-бързата обиколка почти до финала. За нещастие, Естебан Окон подобри постижението му. Състезателят на Алпин направи допълнителен питстоп за меки гуми и не позволи на Уилямс да увеличи още преднината си при конструкторите

Съотборникът на Колапинто Александър Албон финишира 16-ти. Англо-тайландският състезател изживя една трудна надпревара и нямаше възможност да се бори за точки.

„Беше труден уикенд. Струва ми се, че малко ме притиснаха на завой 1 и това беше всичко“, каза Албон.

„Това беше състезание, в което си мислех, че ще оттеглим колата. В крайна сметка се опитвахме да помогнем на Франко. Автомобилът беше наред, но имам чувството, че се борих през целия уикенд и просто не успяхме да намерим правилното място с меките гуми.“

„Резултатът е разочароващ, но това е само началото на тройка от надпревари, така че се надявам да направим някои промени и да се върнем по-силни в Мексико“, добави пилотът на Уилямс.