Начало Избрани Вилньов нарече стюардите във Формула 1 „пълни аматьори, които не виждат какво...

Вилньов нарече стюардите във Формула 1 „пълни аматьори, които не виждат какво става на пистата“

168
0
Жак Вилньов
Жак Вилньов; снимка: Майкъл Потс

Ситуацията между Ландо Норис и Макс Верстапен от края на Гран при на САЩ, докато двамата се бореха за трето място, а накрая британският пилот на Макларън получи наказание за напускане на пистата и придобиване на предимство. Световният шампион за 1997 г. Жак Вилньов изрази изключително остро мнение по повод работата на стюардите.

„Защо Норис беше извън пистата? Защото беше избутан от нея. Той наистина спечели предимство, но Макс не взе завоя. И двамата изхвърчаха. Те дори не отбелязаха, че Макс избута Норис от трасето. Дори не го разгледаха. Пълни аматьори“, коментира Вилньов.

Всъщност в решението за наказанието на Норис е отбелязано, че той не остана на пистата „заради близостта на кола №1“. Това обаче е взето предвид само относно това каква санкция да му бъде наложена. Стюардите написаха, че по принцип за излизане от пистата и придобиване на предимство се препоръчват 10 секунди. Заради обстоятелствата обаче нямало да броят изхвърчането за още едно нарушение на границите на пистата и затова му дали само 5 секунди.

„Ако и двамата бяха наказани, Норис щеше да вземе две точки повече, Макс да има 4 по-малко, а Макларън и [Оскар] Пиастри да получат две допълнителни. Просто е пълна некомпетентност от страна на стюардите да не видят какво стана. Хората искат постоянство (при решенията). Не може да се отсъжда въз основа на резултата от действията на един пилот. Основанието трябва да е самата постъпка. Норис получи предимство и те го наказаха, пренебрегвайки кой започна всичко. Инцидентите бяха два отделни. И двата трябваше да получат санкции от 5 секунди. В правилата е доста ясно описано“, допълни Вилньов.

Вниманието на канадеца бе привлечено и от станалото с Люис Хамилтън по време на уикенда за Гран при на САЩ

„Според мен Люис не мисли за Ферари. Той мисли за себе си и колко зле вървят нещата за него. Наистина не е в добра форма и това не помага на карането. Трябва да се отърси от тази настройка преди да отиде във Ферари. Нямам представа какво се случва в главата му, но ще е доволен от това, че болидът на Скудерията е по-добър от този на Мерцедес. В това отношение отива на по-добро място. В момента обаче поведението му, езикът на тялото не говорят за победите. Не е онзи пилот с убийствен инстинкт за успехи, който сме виждали в миналото. Трябва да си върне старата форма и подход, защото не е лесно да си част от Ферари“, заяви Вилньов.