Начало MotoGP News Баная грабна победата в Тайланд, Мартин втори

Баная грабна победата в Тайланд, Мартин втори

32
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная грабна победата в Гран при на Тайланд. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и записа девета победа от началото на сезона. До него на подиума се качиха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Благодарение на тази победа Баная завърза още повече интригата за титлата.

Тайланд прие кръг №18 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на пистата Чанг Интернешънъл с дължина 4.554 км и разположена до Бурирам. Догодина страната от Югоизточна Азия ще открие следващата кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм

Вчера се проведе спринтовата надпревара в Тайланд. Победител в нея стана Бастианини, следван от Мартин и Баная. Действащият световен шампион спечели квалификацията, но загуби още точки спрямо испанския си съперник в борбата за световната титла. Днес Баная се надяваше да финишира пред Мартин и да стопи част от пасива си.

Времето преди старта на Гран при на Тайланд беше хладно и дъждовно. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 25 и 28 градуса по Целзий. Състоянието на трасето не позволяваше използване на сликовете на Мишлен.

Мартин имаше най-добра реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Тайланд. Зад него се движеха Баная, Марк Маркес, Акоста, Куартараро, Ди Джанантонио, Байндър, Морбидели и Безеки. Стартът мина чисто и без инциденти в първите завои.

Мартин водеше колоната след първите няколко тура от Гран при на Тайланд. Състезателят на Прамак Дукати записа най-бързия тур и се отдалечи на около 8 десети спрямо Баная. Трети се движеше Марк Маркес, следван от Куартараро, Бандър, Акоста, Морбидели, Мир, Еспаргаро и Ди Джанантонио. Същевременно Марко Безеки (VR46 Дукатии) отпадна от надпреварата след инцидент.

Мартин продължаваше да води колоната в Тайланд, следван от Баная и Марк Маркес. Малко по-назад Фабио Куартараро имаше контакт с Франко Морбидели. В резултат на това френският пилот на Ямаха падна от своя мотор и озова в дъното на колоната. Случката беше разгледана от стюардите, които решиха да накажат Морбидели с преминаване през дългата обиколка. Същевременно Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) също отпадна от състезанието.

Баная поведе около преполовяването на състезателната дистанция в Тайланд. Състезателят на Дукати се справи с Мартин и се защитаваше от атаките на бъдещия си съотборник Марк Маркес. Същевременно инциденти претърпяха победителя от спринта Енеа Бастианини, както и Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Лоренцо Савадори (Тракхаус Априлия)

13 тура преди финала Марк Маркес падна от своя мотор. Испанецът се върна в състезанието, но загуби всякакви шансове за силно класиране. Това позволи на Баная да си отдъхне и да контролира темпото си на изсъхващото трасе в Тайланд. Зад него се движеше Мартин, който не искаше да предприема големи рискове. Следващите три места бяха за Милър, Байндър и Акоста.

Баная в крайна сметка спечели Гран при на Тайланд. Пилотът на Дукати записа девета победа от началото на сезона и първа на пистата край Бурирам. Успехът му позволи да стопи малко изоставането си от Мартин, който финишира втори. Последното място на подиума остана за Акоста. Новобранецът показа отлично темпо на мокрото трасе и прекъсна негативната серия, започнала в Япония.

Четвъртото място в Тайланд отиде при Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), следван от представителите на КТМ Джак Милър и Брад Байндър. Седми остана Маверик Винялес с Априлия, следван от Йохан Зарко (LCR Хонда), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Останалите финиширали в тази хаотична надпревара бяха Марк Маркес (Грезини Дукати), Лука Марини (Хонда), Такааки Накагами (LCR Хонда), Енеа Бастианини (Дукати) и Жоан Мир с Хонда.