Начало Други Роси ще тества прототипа на БМВ в Бахрейн

Роси ще тества прототипа на БМВ в Бахрейн

15
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка БМВ

Валентино Роси получава възможност да тества прототипа на БМВ в клас Hypercar. Италианецът ще се включи в тестовете в Бахрейн, които ще се проведат след финала на сезон 2024 в WEC.

Роси се присъедини към семейството на БМВ през 2023 г. Оттогава седемкратният световен шампион в MotoGP каза автомобили на германския производител в различни шампионати

Тази година Роси участва в клас LMGT3 на световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Италианецът се включи във всички стартове от началото на сезона, включително 24-те часа на Льо Ман. Роси дели един автомобил с Максим Мартин и Ахмед Ал-Харти. Тримата финишира втори в своя клас на Имола и трети на Фуджи. В края на тази седмица Роси и компания ще се включат във финалния кръг за сезон 2024 на пистата в Бахрейн.

Неотдавна Роси разкри, че планира да тества прототипа на БМВ в клас Hypercar на WEC. В края на миналата седмица баварците официално потвърдиха, че Роси ще кара една от машините по време на тестовете в Бахрейн.

„Развълнуван съм, че мога да тествам хиперавтомобила. Дълго време търсихме дата и сега най-накрая се получи. Наистина исках да направя този тест, за да усетя на какво е способен хибридният V8 на BMW M. Много благодаря на БМВ М Моторспорт за тази възможност“, сподели Роси.

В началото на годината 45-годишният пилот направи тест с прототип от клас LMP2. Това беше първият случай, в който италианецът карта автомобил от такъв клас. Преди това той имаше немалък опит с GT автомобили както на БМВ, така и на Ферари и Ауди.

Освен Роси, зад волана на хиперавтомобила на БМВ ще бъдат още Дан Харпър и Макс Хесе. Двамата млади преминаха успешно през младежка програма на марката и получиха пълен заводски статут през миналата година.

Тестът в Бахрейн не означава, че Роси ще кара в клас Hypercar през следващия сезон. За момента от БМВ не обявяват пилотските състави на двата прототипа за 2025 г. Очакванията са да няма сериозни промени. Този сезон зад волана на №15 са Дрис Вантор, Рафаеле Марчиело и Марко Витман. Тримата финишираха на второ място в 6-те чса на Фуджи. Другият прототип е с №20 и екипаж Рене Раст/Робин Фрайнс/Шелдън ван дер Линде.

Миналия месец Роси обяви, че планира да намали състезателната си програма през следващата година и да прекарва повече време със семейството си. Италианецът не изключи да напусне WEC след теста през ноември.