Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън готови да дадат заплата на Хамилтън като предложената му от Мерцедес

Макларън готови да дадат заплата на Хамилтън като предложената му от Мерцедес

61
0
Люис Хамилтън

Екипът на Макларън е готов да изравни предложението за заплата, направено от Мерцедес на Люис Хамилтън. Досега бе ясно, че от Уокинг дават по-малко от парите, които Бракли са готови да отделят на година за световния шампион във Формула 1 за 2008 г.

Преговорите между мениджмънта на Хамилтън от XIX Entertainment и Макларън бяха възобновени наскоро, но са особено напрегнати, след като бившият собственик на отбор в F1 Еди Джордан обяви, че пилотът ще отиде в Мерцедес. Официално няма потвърдена сделка от нито една от страните, но бе ясно, че настоящият тим на англичанина няма желание да му плаща висока заплата. Рон Денис дори заяви, че досегашният договор на състезателя е бил сключен в момент, когато икономическите условия са били напълно различни и съответно намаляване на възнаграждението изобщо не е изключено в сегашната тежка финансова ситуация. Изтичащият в края на сезона контракт бе за общо 75 млн. паунда за пет години.

Според последната информация обаче Мерцедес са предложили на Хамилтън не 20 млн. паунда (както се тиражираше доскоро), а 11,5 млн. на година. Високопоставени източници твърдят, че Макларън са готови да му дадат поне толкова, ако не и повече на сезон – от Уокинг били обявили 10 млн. на година, към които сега добавили още 2 милиона.

Остава обаче да се обсъди въпросът с правата върху марката „Люис Хамилтън” – другият щекотлив въпрос, бавещ постигането на споразумение. В Макларън пилотите са силно ограничени в действията си с лични спонсори и отборът контролира на практика всичко около тях. Мерцедес дават значително по-голяма свобода на своите състезатели, а от XIX Entertainment имат огромно желание да разработят имиджа на пилота. Не е ясно дали и на какви отстъпки са готови в Уокинг в това отношение, за да задържат Хамилтън.

В същото време упорито се говори за предстоящи промени в ръководството на Мерцедес, а това още повече затруднява нещата. В падока в Сингапур се обсъждаше, че бордът на компанията планира промени и обсъжда как да бъде управляван отборът, тъй като било постигнато споразумение за оставане на концерна в спорта до 2020 г. Тази седмица има среща на борба да директорите и от там също се очакват интересни новини.

Слуховете пращаха Ники Лауда в Бракли като част от мениджърския екип заради успешното му посредничество в преговорите между Мерцедес и Бърни Екълстоун за новия Конкорд. Рос Браун пък сподели още на Монца, че с Михаел Шумахер се водят разговори и за ръководен пост в отбора.