Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Минарди смята, че Райконен ще е най-сериозният съперник за Алонсо

Минарди смята, че Райконен ще е най-сериозният съперник за Алонсо

42
0
Кими Райконен,Лотус

Ветеранът в падока, Джанкарло Минарди, смята, че Кими Райконен ще е най-сериозният противник на Фернандо Алонсо за титлата в шампионата. Бившият собственик на едноименния отбор е впечатлен от показаното от финландеца след завръщането му в Гран при в началото на годината. Според него той е един от петимата претенденти за титлата при пилотите заедно с Алонсо, Себастиян Фетел, Марк Уебър и Люис Хамилтън.

Райконен все още няма победа през 2012 г., но на няколко пъти бе много близо до спечелването. Пилотът на Лотус се качи пет пъти на подиума през този сезон, включително и в последното състезание преди паузата в Унгария, където той преследва победителя Хамилтън до финала. Райконен има 116 т., но изостава с 48 от Алонсо.

„Спа ще бъде повратната точка на един от най-интересните шампионати в последните години“, обяснява Минарди своята гледна точка. „В момента реално нямаме истински лидер в шампионата, нито като пилот, нито като кола, като изключим водачеството на Алонсо с 40 точки. Все пак е много рано да се каже, че титлата ще е негова.

Има още четирима състезатели, които ще се борят за нея и според мен най-голямата опасност за испанеца може да дойде от Райконен. За съжаление, той не успя да постигне сериозни резултати в някои състезания, а освен това трябва да подобри представянето си в квалификацията. Но той е доста агресивен и постоянен в представянето си.

За всички отбори е важно, да развият нови части през лятната пауза. Ферари трябва да намерят още скорост на обиколка, въпреки че Ред Бул загубиха темпо, погледнато спрямо 2011 г. Но там пък имат предимството (или може би недостатъка), че се борят с двама пилоти, за разлика от Макларън, Ферари и Лотус.

Алонсо е в страхотна форма и съумя да се възползва от всяка възможност, която му се откри, подкрепен от една наистина здрава кола на Ферари. Скудерията трябва да се концентрира на 100% в развитието на своя болид.“

Колкото до своя бивш отбор Минарди заявява, че напускането на Джорджо Асканели въобще не е било неочаквано, предвид отбелязаните само шест точки до момента.

„Определено имат проблеми и за мен е тъжно да видя, че Джорджо официално вече е в „отпуск“. След последната година очакванията бяха съвсем различни и сега ще трябва да се направи прецизен анализ и промени за 2013 г. Сблъсъците между тим шефа (Франц Тост) и техническия директор (Джорджо Асканели) показват нервното напрежение в екипа и може би някои от взетите решения не винаги са били одобрявани от техническия департамент.“