Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун предложил подкуп, за да вкара Мозли в британския парламент?

Екълстоун предложил подкуп, за да вкара Мозли в британския парламент?

56
0
Бърни Екълстоун,Макс Мозли

Британски политик твърди, че Бърни Екълстоун е предложил подкуп, за да вкара бившия президент на ФИА Макс Мозли в парламента на страната. Изявлението е направено пред английския вестник Дейли Мейл от консерватора Дейвид Дейвис.

Според публикацията милионерът Сър Алан Къртис предложил пари от името на Екълстоун за място на Мозли в парламента. Къртис е бивш председател на Лотус Карс. Предложението било направено през 2001-2002 г., когато торите избираха кандидати за изборите през 2005-а.

Сър Алан помоли да срещнем в Уестминстър – обяснява Дейвис, който по онова време е председател на партията. – Той ми каза, че г-н Екълстоун иска да помогне на г-н Мозли да се сдобие с консерваторско място и че ако ние се включим, можем да очакваме сериозно дарение от г-н Екълстоун. Заявих му, че не желаем да вършим подобни неща. След това не го чух повече.

Управляващият търговските права на Формула 1 не за първи път попада в политически скандал. При предишния случай стана известно, че през 1997 г. е дарил 1 милиона британски лири на лейбъристите срещу обещание от Тони Блеър да разреши рекламата на цигари върху болидите по време на Гран при на Великобритания.

Мозли, който понастоящем е изцяло извън автомобилния спорт и води битка с британските таблоиди, коментира, че твърденията не са истина.

Бърни пък заявява, че е обсъждал политическите амбиции на стария си приятел със Сър Алан, но отрече да е предлагал пари. Къртис също отхвърли твърденията, че е говорил за дарение.

Обсъдих с госпожа [Маргарет] Тачър въпроса – допълни Екълстоун. – Тя изглежда приемаше идеята. А той (Мозли – б.р.) щеше да е добър политик. Сега не знаем със сигурност, че г-н Дейвис казва истината, нали?

Публикацията е резултат от продължаващите разследвания около оставката на финансиста на торите Питър Крудас след обвинения, че е предлагал на бизнесмени достъп до премиера Дейвид Камерън срещу пари.