Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 4-о място през 2011 г. е целта на Косуърт

4-о място през 2011 г. е целта на Косуърт

64
0
Уилямс

Производителите на двигатели Косуърт си поставят доста амбициозна цел за 2011 г. във Формула 1: заедно с Уилямс да вземат четвърто място в класирането при отборите. Британската компания бе отново на грида през 2010 г. след тригодишно отсъствие и доставяше агрегати на четири тима. Управляващият операцията мениджър Марк Галахър заяви още след финала в Абу Даби, че Косуърт са изкарали успешно първия си сезон след връщането и сега по потвърждава около месец преди началото на предсезонните тестове.

Имахме сериозен брой цели, но ги постигнахме. Беше особено предизвикателство да се върнем във Формула 1 като доставчик на мотори, но според мен всичко премина добре. Нямахме нито една повреда в състезание. В предсезонните тестове очаквахме да продължим оптимизиране на агрегатите си, но бяхме възпрепятствани по различни причини, като на всичкото отгоре голяма част от изпитанията бяха на мокра писта. Уилямс свършиха най-сериозната работа, бързаха да направят болида си достатъчно бърз. Но едва в началото на сезона започнахме да разбираме къде точно се намираме, какво има нужда от подобрение. Направихме някои големи крачки и затова в ретроспекция сме толкова доволни [от свършеното]. Определено създадохме здрава основа за следващите няколко години – разяснява Галахър.

Мениджърът е убеден, че двигателите Косуърт са сравними като качества с останалите на грида във Формула 1, но автомобилите, в които се монтират, не са достатъчно конкурентоспособни.

Това не е критика към отборите, с които работим. Просто е наблюдение относно целия пакет и качествата му. Не съм арогантен, защото сме наясно, че агрегатите ни също могат да се оптимизират допълнително. Но мисля, че имиджът на Косуърт от последните 20 години често е бил на скрит фаворит – допълва Галахър.

В това отношение Уилямс е с най-големи възможности за реален напредък в F1. Отборът и хората от Косуърт го осъзнават ясно и се трудят усилено заедно за постигането на тази цел. Галахър в частност познава техническия директор Сам Майкъл от общата им работа в Джордан през 90-те години на ХХ век, има чудесни отношения и с останалите отговорни хора в Гроув, а това улеснява всички тях в стремежа им да спечелят още позиции.

Научихме много и докато шестото място в шампионата на конструкторите не удовлетворява Уилямс-Косуърт, то поне е позиция в горната половина на таблицата. За предстоящия сезон обаче ще се целим в топ 4 – категоричен е мениджърът.