Начало Други Джеймс Кортни е новият шампион в серите V8 Supercars

Джеймс Кортни е новият шампион в серите V8 Supercars

40
0
Джеймс Кортни

Бившият тест-пилот на бившия тим на Ягуар във Формула 1 – Джеймс Кортни, спечели първата си титла в сериите V8 Supercars.

Преди 8 години 22-годишният тогава австралиец се бе устремил към Ф1 и тестваше за отбора на Ягуар, но инцидент  на пистата Монца преобърна изцяло кариерата му.

Проблем с окачването на колата го заправи в предпазните бариери с над 300 км/ч. Макар и в тежко състояние и с кръв в очите, Кортни оцеля, а на помощ му се притичва не друг , а Михаел Шумахер, който в този момент е наблизо и помага за комуникацията между австралиеца и маршалите и лекарите на пистата, които не знаят английски.

„Събудих се след удара и погледнах нагоре, виждайки някаква сянка. Оказа се, че това е Михаел Шумахер. Цяло чудо е, че оцелях. Ударих се челно в стената с 306 км/ч, а тя ме отпрати обратно със 70. Казаха ми, че съм късмелия за това, че ретините ми не са се отлепили, тъй като скоростта бе убийствена. Изглеждаше като самолетна катастрофа. Силата на удара е била 67 G. Отне ми година да се възстановя.  Не можех да направя и крачка без да ме хване мигрена. Появяваше се от всичко – шум, светлина, всичко.

Ако не беше този инцидент, щях да спечеля британските Формула 3 серии и това щеше да ми даде възможност да карам за Ягуар във Ф1 следващата година.

Кой знае къде щеше да ме отведе този път. Но пък сега живея в най-хубавата страна в света и имам любов навсякъде около мен. Няма как да искам повече“, смята Кортни, който вече е на 30 години и след завръщането си в Австралия се ожени и вече има две деца.