Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Статистиката показва, че Фетел заслужава титлата си

Статистиката показва, че Фетел заслужава титлата си

49
0
Себастиан Фетел

Въпреки че според някои наблюдатели Себастиан Фетел не заслужаваше напълно титлата тази година, заради редицата грешки, които направи през сезона, статистиката сочи точно обратното.

Според анализа, направен от немското издание AMS, немецът води по почти всички показатели тази година.

Освен че естествено взе най-много точки, той също така спечели и най-много победи, макар и да си разделя това постижение с Фернандо Алонсо. И двамата взеха по пет състезания тази година.

При квалификациите обаче доминацията на Фетел е огромна – той има 10 полпозишъна, срещу 5 за съотборника му в Ред Бул – Марк Уебър.

Съответно и коефициентът при подреждането на стартовата решетка на Фетел е най-добър. Средно неговата стартова позиция този сезон е 1,95, докато при Уебър е 2,79. Алонсо пък е далеч назад с 5,79.

Поглеждайки към резултатите във всички свободни тренировки този сезон, екипът на AMS е отчел, че времената на Фетел са средно с 0.051 по-добри от тези на Уебър.

Отивайки отново към състезанията, Фетел е бил начело в надпревара този сезон над 2000 км, докато при съотборника му тази цифра е под 1500.

Единствената класация, при която новият световен шампион отстъпва, е тази за най-бързите обиколки. Фетел е правил най-бърз тур в едва три надпревари, докато Алонсо и Люис Хамилтън водят в това подреждане с по пет най-бързи обиколки.