Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица: Гран при на Унгария ми е почти като домашно състезание

Кубица: Гран при на Унгария ми е почти като домашно състезание

55
0

Роберт Кубица ще се чувства почти като у дома през предстоящия уикенд на пистата Хунгароринг, където ще се проведе 12-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2010 г. Полският състезател на Рено събира напоследък сериозно количество свои сънародници там, тъй като това състезание е най-близо до родината му.

– Роберт, финишира седми в Германия, изпреварвайки и двата Мерцедес-а – щастлив ли си от изхода на надпреварата?

– Мисля, че извлякохме максимума от колата и бяхме най-добри след най-бързите на Хокенхайм, но сме наясно, че от тях ни дели голяма разлика, а в същото време екипите зад нас са наистина близо. Това означава, че абсолютно задължително да подредим всичко така, че със сигурност да се класираме в топ 10 на грида и да финишираме в точките.

– Ще бъдат ли използваеми в по-голяма степен силните страни на R30 на Хунгароринг?

– Според мен пистата ще е по-подходяща за колата ни и се надявам да сме по-близо до челото, отколкото бяхме в Германия. Но честно казано, не мисля, че бихме могли да повторим темпото си от Монако по-рано този сезон.

– Какви са предизвикателствата на Хунгароринг за една кола от Формула 1?

– Много е трудно да се настрои автомобил за тази писта, където има дълги завои и от там – нужда от наистина добро сцепление в предната част, но задължително в комбинация със стабилност на задницата. Допълнително затруднение са неравностите и наличието на различни по характер криви, така че се налага някак да се концентрираш върху всички тези аспекти по реглажите и баланса. Освен това трасето е с високи физически и умствени изисквания – цял куп завои и само една права, която на всичкото отгоре даже не е кой знае колко дълга. На практика нямаш и секунда на разположение да се отпуснеш, да презаредиш, непрекъснато си нащрек.

– Това е най-близкият кръг до родината ти Полша. Това прави ли го специален?

– Определено нямам търпение за този уикенд, тъй като в Будапеща обикновено идват наистина много полски фенове. Затова е нещо като домашно състезание за мен, но атмосферата като цяло е чудесна и се надявам на добро представяне за запалянковците.