Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 40 години Заубер Моторспорт – III

40 години Заубер Моторспорт – III

57
0

Петер Заубер за компанията си 40 години след основаването й – продължение.

– Кой според вас е най-хубавият ви период през тези над 40 години?

– На секундата съм изкушен да кажа, че са точно онези успешни времена с Мерцедес. Но като се замисля повече, имам и 18 години във Формула 1. Не ми се иска да отделям нещо конкретно – всичките 40 години бяха изумителни, а трудностите бяха просто част от тях.

– Вие върнахте Мерцедес-Бенц в автомобилния спорт и дадохте платформа на BMW за техен тим във Формула 1. Гордеете ли се с постигнатото?

– Да, определено. А освен това съм особено горд, че го постигнах от база в Швейцария. В крайна сметка това са две наистина големи немски компании с дълга история. През 2005 г. немската автомобилна асоциация ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) ми връчи награда за постижения, така че не всичко е преминало напълно незабелязано, нали?

– Кои са най-важните спортни моменти в кариерата ви?

– В миналото със сигурност щях да кажа спечелването на титлите при спортните автомобили през 1989 г. и двойната победа в 24-те часа на Льо Ман. От известно време фокусът се поизмести към двойната победа в Гран при на Канада на Роберт Кубица и Ник Хайдфелд през 2008 г.

– А лошите моменти?

– Без съмнение катастрофата на Карл Ведлингер в Монако през 1994 г., след която бе в кома 19 дни, както и ужасният инцидент на Кубица в Монреал през 2007 г. И двата случая приключиха добре – Роберт все още се състезава във Формула 1, докато Карл се занимават с GT спортни автомобили. Благодарен съм, че имаха шанс да продължат.

– На какво се надявате за в бъдеще?

– Иска ми се да изведа отбора отново на сигурни позиции и да установим добро ниво на конкурентоспособност от състезателна гледна точка. Ако успея да направя това, ще съм изпълнил личната си мисия.