Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Всичко в Канада ще е напълно ново за мен, признава Петров

Всичко в Канада ще е напълно ново за мен, признава Петров

26
0

Малшансът на Виталий Петров се прояви отново в Гран при на Турция, в която руският дебютант във Формула 1 кара много силно, но финишира извън зоната на точките. Спукана гума на неговото Рено в битката за позиция с Фернандо Алонсо (Рено) го изхвърли извън топ 10, но пък в квалификацията той се класира за първи път за последната част.

– Виталий, беше много близо до спечелването на точки в Турция. Как се чувстваш след толкова обещаващо представяне?

– Изпитвам смесени чувства за Турция, тъй като от една страна направих чудесно състезание, но от друга бях разочарован от това, че финиширах без да спечеля точки. През целия уикенд вървях с постоянно темпо и се чувствах удобно в колата. Стигнах третия квалификационен сегмент за първи път, като това ми бе цел [отдавна] и важна стъпка напред. След това в неделя всичко вървеше перфектно до инцидент с [Фернандо] Алонсо, заради който спуках гума.

– Удовлетворяващо ли беше да се бориш наравно с Ферари?

– Разбира се, но щеше да е още по-удовлетворяващо, ако бях финиширал в точките. Болидът вървеше много добре в състезанието и бях в състояние да поддържам темпото на автомобилите около мен – в частност [Фелипе] Маса, когото притисках сериозно в немалка част от надпреварата. Всички коли в това влакче бяха крайно близо, а това бе чудесен опит за мен – да се надбягвам с топотбори.

– Очакваш ли с нетърпение следващия старт в Монреал?

– Монреал ще е напълно ново приключение за мен, защото никога досега не съм бил в Канада. Нова страна, нова писта – всичко ще откривам. Казаха ми, че атмосферата винаги е прекрасна, както на пистата, така и в града и че публиката наистина се радва на състезанието, така че нямам търпение да усетя това.

– Какви са очакванията ти за там?

– Преди всичко искам да видя как стоят нещата в тренировките, за да си поставям цели. Нужно ми е да почувствам автомобила, да науча трасето – това са първоначалните приоритети. Има сериозни зони за спиране, шикани и мисля, че характеристиките ще паснат на R30, защото колата ни е лесна за управление и добра при преодоляване на бордюрите. Целта ми за квалификацията ще е топ 10, след това ще видим какво ще стане в състезанието.