Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън официално в Макларън

Бътън официално в Макларън

57
0

Дженсън Бътън подписа договор с Макларън, съобщиха официално от отбора днес. Така за първи път в историята на Формула 1 тим ще стартира нов сезон с пилотите, спечелили световните титли в предходните два сезона – Бътън през 2009 г., а Люис Хамилтън – през 2008 г. Те ще са и първите британски шампиони-съотборници след Греъм Хил (пръв през 1962 и 1968 г.) и Джим Кларк (1963 и 1965 г.) в Лотус през 1968 г., се отбелязва в съобщението.

– Винаги е трудно да напуснеш отбор, в който си бил толкова дълго време. Но животът е предизвикателство – а най-важното от всички е да предизвикваш сам себе си – коментира Бътън. – Затова, въпреки че спечелих световния шампионат с Браун Гран при и никога няма да забравя това, винаги съм държал да си поставям нови предизвикателства. Това е причината, поради която реших да се присъединя към Макларън. Човек не може да не се повлияе от феноменалната история на отбора. Тимът не само е сред най-добрите в спорта – списъкът на шампионите там е като справочник Кой кой е във Формула 1 – Емерсон Фитипалди, Джеймс Хънт, Ники Лауда, Ален Прост, Аертон Сена, Мика Хакинен, Люис Хамилтън.

Бътън посети миналия уикенд технологичния център на тима Парагон до Уокинг. Там, твърди англичанинът, са го впечатлили не само стандартите на работа, но и амбицията, мотивацията, духът на хората в завода.

– А и епичната история на екипа. Нека го кажа така: витрините с трофеи са километрични – допълва пилотът.

Дженсън е уверен, че с тима ще постигат успехи в бъдеще. Твърди се, че заедно с мениджъра си Ричард Годар той е преценил Макларън като най-сигурната дългосрочна инвестиция за кариерата си във Формула 1. Колкото и да е престижен тимът на Мерцедес Гран при, скорошното оттегляне на BMW и Тойота постави под съмнение отдадеността на автомобилните производители към спорта и това със сигурност оказва влияние върху решенията на пилотите. Само три компании останаха в F1 – Мерцедес, Ферари и Рено (от които все още се очаква конкретно изявление относно бъдещето им в спорта).

Накрая, но не последно място, Бътън бе категоричен, че сезон 2009 г. винаги ще заема специално място в паметта му.