Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън в Китай

Фетел на полпозишън в Китай

43
0

Себастиан Фетел (Ред Бул) спечели първата позиция за утрешната Гран при на Китай. Немският пилот изпревари с великолепна обиколка в самия край на квалификацията изстрелялия се на втора позиция на стартовата решетка Фернандо Алонсо (Рено) и съекипника си Марк Уебър. Едва трети е четвърти са пилотите на Браун Гран при, като Рубенс Барикело изпревари Дженсън Бътън за първи път този сезон. Английският пилот призна след финала на официалната тренировка за място на грида, че той и екипът му не са очаквали Ред Бул да са толкова конкурентноспособни. Това обаче показва, че прословутите дифузьори далеч не са единствената причина за скоростта на водещите автомобили – тимът на Дитрих Матешиц не разполага с тях. И въпреки че техническият директор Ейдриън Нюи отмени полета си за Шанхай и остана в Европа, за да работи именно по този проект, то болидът му RB5 демонстрира повече от добро темпо.

Изненадата на деня бе Фернандо Алонсо и второто му място в квалификацията. Рено сложиха междинна версия на дифузьорите на колите си, но е интересно също така да се разбере теглото на колата на двукратния световен шампион, който допреди квалификацията далеч не вървеше толкова добре. Френският тим последва примера на Макларън – те също имат вариант на одобрената конструкция. Рено обаче се отказаха след вчерашните свободни тренировки от KERS (монтирана само в болида на Нелсън Пикет) за разлика от Сребърните стрели, както и Роберт Кубица (BMW Заубер). Полякът така и не можа да стабилизира болида си и махна системата за пестене на енергия, въпреки което не успя да прескочи и първия квалификационен сегмент. Така всъщност в неделната надпревара само съотборникът му Ник Хайдфелд и колите на Макларън ще карат с KERS.

В Ред Бул бяха наистина доволни от резултата си, като Фетел благодареше на екипа си още в обиколката за прибиране в пита.

Невероятно! Сутринта [в последната тренировка] имахме някои проблеми, но като че ли колкото по-малко карам в свободните сесии, толкова по-добре се представям в квалификацията – коментира още щастливият германец.

Съотборникът му Марк Уебър допълни, че би било хубаво и двамата да са на първа редица, но отбеляза великолепното представяне на Алонсо:

Ще видим какви са количеството гориво, но вървяхме много добре във втората част на квалификацията. Автомобилът е с чудесно поведение.

Самият Фернандо искрено призна, че уикендът за него в Китай до момента е бил доста странен. Испанецът обясни, че с тима му са карали на сляпо в квалификацията, но резултатът определено е прекрасен.