Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пет отбора работят върху нови дифузьори

Пет отбора работят върху нови дифузьори

87
0

Поне пет отбора са съсредоточили вниманието си върху копирането на дизайна на дифузьора на Браун GP, сочат клюките от Мелбърн.

Жалбата срещу решението на стюардите да допуснат противоречивите дифузьори в Австралия ще бъде изслушанa в Париж следващия месец, но слуховете са, че BMW, Ред Бул, Макларън, Ферари и Рено вече се подготвят за негативен изход.

„За нас наистина не е възможно да го копираме, защото не всичко по колата ни може да бъде променено толкова бързо” – казва пилотът на BMW, Ник Хайдфелд.

Кристиан Хорнер от Ред Бул добавя: „Последиците може да са за цялата задна част на болида, което от само себе си включва значителни средства за разходи в относително трудни времена.”

Слуховете са, че Макларън вече са напреднали със създаването на подобен дизайн, а според испанското издание „Марка” Рено – въпреки недоволството на Флавио Бриаторе – също работят по проблема. Даже Фернандо Алонсо може да кара с нов дифузьор в Китай следващия месец. От спортното издание твърдят, че ситуацията при Ферари е аналогична.

„Случващото се с дифузьорите е глупаво, тъй като това кара отборите да харчат пари във времена на финансови затруднения” – сърди се Бриаторе.

„Вече сме опитвали подобни решения във въздушните тунели и те предоставят 14 % повече притискане. Но това не е духът на правилата. Иначе след известно доразвиване може да се стигне до 30 – 40 %” – добавя италианецът.

Хорнер от Ред Бул пък каза, че от дизайнерския им отдел са разглеждали дизайна на дифузьора още през зимните тестове.