Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън смята, че новата система за точкуване ще обърка феновете

Бътън смята, че новата система за точкуване ще обърка феновете

40
0

Пилотът на Браун GP, Дженсън Бътън, смята, че новата система за точкуване във Формула 1 най-вероятно ще обърка публиката, но все пак разбира логиката й.

През тази година световен шампион ще бъде този пилот, който постигне най-много победи, а местата по-назад в класирането ще бъдат определяни по традиционната система за точкуване.

„Мисля, че ще е трудно да се обясни на публиката защо пилот с 60 точки може да стане шампион, въпреки че има друг, който има 100 например”,
сподели Бътън пред вестник ‘Gazzetta dello Sport’.

„Разбирам логиката на новите правила и ги смятам за интересни. Със сигурност те те стимулират винаги да караш за победата, но пък това от една страна е и рисковано. В един момент след девет състезания може да се окаже, че даден пилот вече е спечелил титлата и може спокойно да наблюдава отстрани, ядейки сладолед, въпреки че пилотът зад него изостава само с 18 точки.”

Шефът на Ф1, Бърни Еклестън, чиято организация FOM предложи тази идея, каза по-рано днес, че всъщност Бътън може да спечели голяма ползва от новия регламент, имайки предвид впечатляващото представяне на тима му на тестовете.

„Ако при Браун всичко е така, както изглежда, тогава има шанс Бътън да спечели първите три състезания. Сега, когато точките вече не определят шампиона, ако той има три победи зад гърба си, това никак няма да е зле. Въпреки това обаче според мен в края на сезона вниманието ще е насочено отново към познатите лица, като Алонсо, Райконен, Маса и Хамилтън,
заяви Еклестън.