Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И дизайнът на дифузьора на Браун се оказа спорен

И дизайнът на дифузьора на Браун се оказа спорен

40
0

Браун GP е третият тим, чиито автомобил предизвиква недоволство у останалите участници във Ф1, сред които е и тимът на Рено. Става въпрос за дизайна на дифузьора на автомобила на отбора за тази година – BGP001.

Това е предположението на изданието ‘Express’, което е предизвикано от коментарите на шефа на тима на Рено, Флавио Бриаторе, че задните дифузьори на три от отборите във Ф1 не са съобразени с правилата.

Според вестника базираният в Баркли тим, който направи сензация още с първата си поява на пистата, е интерпретирал правилата относно дифузьора по същия спорен начин, както и Уилямс, и Тойота. Нещо повече – според изданието Браун са стигнали дори още по-далеч.

‘Express’ твърди, че дизайнът на BGP001 ефективно свързва пода на колата с дифузьора чрез майсторски изкривена форма, като резултатът е радикално увеличена сила на притискане в задната част на автомобила.

Шефът на Ферари, Стефано Доменикали, заяви в събота, че разделя Ф1 тимовете на две групи: такива, които са интерпретирали правилата „като по учебник” (включително и Ферари) и такива, които са предприели различен подход.

„ФИА трябва да разсее всякакво съмнение. Да се надяваме, че ще го направи бързо и чисто”,
добави италианецът.