Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: KERS ще остане още дълго време

Мозли: KERS ще остане още дълго време

64
0

Представянето на Системата за генериране на кинетична енергия (KERS) във Формула 1 остава една от най-горещите теми в навечерието на новия сезон.

Разпространяваха се серия аргументи за и срещу технологията. Сред най-любопитните контрааргументи са високите разходи за развиване на система, липсата на гаранция за безопасността й, както и дали реално ще допринесе положително за състезанията.

По този повод Макс Мозли разкри, че би искал да стандартизира по-традиционните компоненти, като иска диференциращите елементи да бъдат новаторски системи като KERS.

„Според мен няма смисъл да се харчат милиони и милиони паундове за минимални подобрения по трансмисия и да се оплакваш, че харчиш по-малко пари за KERS, която е една иновативна технология.”

Мозли е категоричен, че зрителят не се интересува кой с каква трансмисия кара, а просто иска да вижда интересни състезания. Междувременно по отношение на системата KERS Мозли допълва:

„Бихме искали да увеличим количеството енергия, което се съдържа, както и мощността, която се освобождава. В момента се съхраняват 400 килоджаула и на пилот се предоставя мощност от 60 kW. Бихме искали да увеличим килоджаулите на 800, а мощността, с която разполагат пилотите – на 100 kW. Така при внедряване на системата в шосеен автомобил, то ще може да се абсорбира енергия при всякакво спиране, а не само при интензивно. Именно това й липсва в момента.”

Мозли също така е категоричен, че системата е KERS е внедрена във Формула 1 с идеята да остане още доста време и не представлява само един кратък феномен.