Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Made in America – USF1, нов отбор от САЩ

Made in America – USF1, нов отбор от САЩ

50
0

В природата както знаем нищо не се губи и тъй като Формула 1 се подчинява на същите природни закони, това важи и за този спорт. След като от Хонда обявиха, че се оттеглят от Гран при, сега от САЩ пък се появиха информации за подготвянето на нов отбор, който обаче няма намерение да купува Хонда. Представянето му се планира за месец февруари, а тимът ще започне участие според предварителните планове през 2010 г.
Още през миналата година преди Гран при на Канада се появиха първите слухове, според които инициаторите на проекта са провели разговори с Хонда за евентуално снабдяване с мотори. Малко по-късно обаче тези контакти се прекъсват. Това обаче в никакъв случай не означава край на желанието на Кен Андерсън и добре познатия във Формула 1 Питър Уиндзор да видят на старта свои тим, носещ наименованието USF1. Според предварителните планове американският отбор ще започне участие през 2010 г., а Бърни Еклестън от своя страна вече е дал своето съгласие и пред двамата предприемачи светва зелена светлина.
USF1 ще бъде изграден изцяло под мотото Made in America. Главната квартира ще се намира в NASCAR крепостта Шарлът в Северна Каролина, където предстои да се изгради и фабриката. Оперативният център в Европа пък ще бъде в Билбао. Дори вече е нает и аеродинамичен тунел: USF1 са постигнали договорка с управителното тяло на инсталацията в Уиндшеар, която е в експлоатация от юли 2008 г. и според информации се ползва вече и от друг отбор във Формула 1.
Целта на проекта е дългосрочното вкарване на американски технологии, както разбира се и на американски пилоти във Формула 1, в Гран при. Нещо, което след проекта Ийгъл на Дан Гърни през 1967 г. се опитаха да направят също така тимовете на Пенске и Парнели през 70-те години на миналия век. Последният пилот от САЩ пък бе Скот Спийд, който записа 28 състезания за Торо Росо през 2006 и 2007 г. В момента той кара отново за Ред Бул, но в NASCAR. Последният щатски шампион пък е легендарният Марио Андрети през 1978 г., като 17 г. преди него за първи път Фил Хил триумфира като представител на САЩ.
И двамата съдружници в проекта са добре познати в моторните спортове. Кен Андерсън за последно технически директор на NASCAR тима Haas/CNC, като той има и опит във Формула 1 като инженер в Лижие и в последствие в Оникс през 1989 и 1990 г. Неговите най-големи постижения са като дизайнер в IndyCar сериите: пет победи в Indy 500 и четири титли в IRL.
Питър Уиндзор също е добре познат в Гран при. Освен че през последните няколко години се подвизава като журналист, той е бил в щаба на Карлос Рьотеман и Найджъл Менсъл, преди в последствие да помага на Джон Барнард при престоя му във Ферари. Уиндзър също така е бил тим мениджър и на отбора на Уилямс, като той е в колата (Форд Сиера) на Франк Уилямс, когато сър Франк катастрофира и остава парализиран за цял живот. Сега Уиндзър е директор на фирмата “Fifty-Four Nine”, която менажира пилоти от Формула 1, GP2 и Формула 3.