Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено: KERS е скъпа и опасна система

Рено: KERS е скъпа и опасна система

167
0

От Рено представиха своебразна атака срещу представянето на системата KERS тази година, твърдейки, че технологията е скъпа и опасна. Докато отборите продължават да подготвят своите системи в предсезонните тестове, шефът на Рено, Флавио Бриаторе, нарече внедряването на технологията „ужасна грешка”.

Техническият директор, Боб Бел, пък изрази опасенията си покрай евентуален инцидент с KERS този сезон – тъй като е възможно повторение на инцидента, при който механик на BMW пострада от токов удар по време на тестване на системата миналата година. Въпреки това от Рено са решени дебютът на техния KERS да бъде още в Мелбърн.

Когато по време на тестовете в Португалия Бел бе запитан дали има притеснения по отношение на безопасността, той каза: „Да, много. Това е една непозната за нас област.”

„Не сме свикнали да виждаме коли със стикери, предупреждаващи за високо напрежение. Според мен ще има някои инциденти тази година. Това е неизбежно. Вероятно и някои механици ще получат отново подобни токови удари. Да се надяваме, че няма да се случи, но в интерес на истината дори и маршалите са потенциални жертви.”

„Досега бе свършена страхотна работа около минимализирането на риска – за механиците, техниците и хората около пистата. Но все още има риск. Това са стотици волтове и десетки ампери, така че никак не е малко. Освен това е прав ток, така че ако го пипнете, не можете да го пуснете.”

Бриаторе пък е недоволен от количеството средства, които отборът трябва да похарчи по KERS – особено при настоящата финансова криза.

„Според мен това е ужасна грешка” – казва италианецът. „Накрая Рено, Мерцедес и Ферари снабдяват с двигатели другите отбори, а не печелим пари – това ни коства труд и средства, но го правим за доброто на Формула 1.”

Бриаторе подчертава, че действително разходите около двигателите вече са по-малко, но междувременно е отворена една нова страница, визирайки KERS. Именно по повод на системата той изразява опасенията си, че не всичко е под контрол.