Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън разчитат MP4-24 да им донесе и конструкторската титла

Макларън разчитат MP4-24 да им донесе и конструкторската титла

32
0

Макларън представиха днес новия си автомобил, с който световния шампион Люис Хамилтън ще се опита да защити титлата си от миналата година. Болидът, наречен MP4-24 бе представен днес в базата на тима в Уокинг, Англия.

Макларън се надяват колата, която ще карат Хамилтън i съотборника му Хейки Ковалайнен, този път да им донесе и конструкторската титла, която тимът не е печелил от 1998-ма година. Миналия сезон отбора се нареди втори в подреждането след тима на Ферари.

Ами очевидно все още не съм я карал‘, каза Хамилтън на представянето, ‘но има една стара поговорка в моторспорта, която гласи: една красива кола често се оказва и доста бърза. Така че всичко, което мога да кажа в момента е, че се надявам това да се окаже така, защото смятам, че MP4-24 изглежда просто великолепно. Много е красив, в интерес на истината.

Дизайнът на колата, с двигател Мерцедес е съобразен с промените в правилата за 2009-та- сликове, редуцирана аеродинамика и новата система KERS. Тя ще бъде карана за първи път на тестовете в Португалия, на пистата Алгарве следващата седмица.

Тазгодишните промени в аеродинамиката са може би най-големите в цялата история на Формула 1 и са колкото плашещи, толкова и вълнуващи.‘,
коментира Пади Лоу – инженерен директор на тима и добави –
Въпреки че заради новите правила ще е трудно да се прогнозира кой ще е най-отпред, ние се чувстваме уверени. Справихме се със задачата мъдро и създадохме кола, с която всички тук могат да се гордеят.

Най-големите промени, както и при всички други коли за 2009-та са по-широкото предно крило и по-компактното задно. Други фактори, оказващи влияние върху аеродинамиката на колата са добавените перки за настройване на предното крило от пилота и изцяло ревизиран заден дифузьор.

Големите промени в правилата са наистина вълнуващи за пилотите‘ , добави Хамилтън. ‘Наистина се надявам всички прогнози за един вълнуващ сезон да се сбъднат, защото така ще има много повече удоволствие за пилотите, а е фантастично и за феновете на Ф1.

Системата KERS на MP4-24 е разработена със съвместното сътрудничество на инженерите на Макларън и Мерцедес-Бенц, които са работили върху нея близо 2 години. Тя позволява колата да извлича енергия от спирането, да я възстанови за една обиколка и да я изразходва, когато пилота натисне бутон, намиращ се на волана.

Регулярните промени в правилата само увеличиха амбицията ни да запазим конкурентноспособността си.‘,
коментира шефа на Макларън Рон Денис.
И за тази година целта ни е ясна: да спечелим и двата шампионата ако е възможно. Съгласен съм, че това са високи цели, но ние съшествуваме, за да побеждаваме.