Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФОТА съгласува план за намаляване на разходите

ФОТА съгласува план за намаляване на разходите

44
0

Асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) съгласува серия мерки за намаляване на разходите по време на среща в Хийтроу.

ФОТА и ФИА одобриха мерките, обсъждани през декември, но се срещнаха отново, за да финализират идеите си и да си гарантират, че има подробни планове за изпълнението им. Ограниченията на аеродинамичните тестове започват веднага, докато от 2010 година разходите по двигателите и трансмисиите ще бъдат значително редуцирани.

„Отборите уточниха и подписаха подробно Споразумение за ограничаване на аеродинамичните тестове, което влиза в сила от 2009 година” – казва се в съобщение на ФОТА.

„Нещо повече, отборите се съгласиха да развият и замразят по-евтини трансмисии за сезоните от 2010 до 2012 година. Така те ще трябва да издържат шест състезания и ще струват по 1.5 милиона евро на сезон.”

„ФОТА също така потвърдиха идеята си за снабдяване от 2010 година с двигатели срещу 5 милиона евро за независимите тимове, които са изразили съгласието си по отношение на споразумението.”

Според въпросното съобщение ФОТА ще продължи да работи върху други технически области, от които също ще се режат средства. Възможни са и промени по спортния правилник.

„Групата на ФОТА, работеща върху техническия правилник, ще продължи да елиминира постепенно скъпите материали и да търси нови възможности за допълнително намаляване на разходите по различни компоненти и системи.”

На срещата са присъствали всички отбори с изключение на Форс Индия.