Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтедземоло вижда промени начело на Формула 1

Монтедземоло вижда промени начело на Формула 1

36
0

Президентът на Ферари, Лука ди Монтедземоло, смята, че ерата на доминиране на Бърни Еклестън и Макс Мозли във Формула 1 е приключила – и смята, че настоящата криза покрай разходите може да ускори смяната на висше ниво.

След като Монтедземоло игра ключова роля в провелите се наскоро дискусии между ФИА и ФОТА, бе постигнат значителен прогрес при формирането на новите правила. Според Монтедземоло една съществена причина за хармонията между отборите се крие в това, че преди отборите печелеха доста по-малко битки срещу Еклестън и Мозли.

Така президентът на Ферари коментира, че тактиката „разделяй и владей” на Мозли и Еклестън е нещо, останало в миналото.

„Времето си тече, като след няколко години и аз ще се оттегля” – цитиран е ди Монтедземоло от „Гадзета дело Спорт”. „Кризата вероятно ускорява малко процеса на обновяване, срещу който така или иначе трябваше да се изправим. Познавам Еклестън от 1973 година и мисля, че той свърши отлична работа. Но преди няколко години ние спорихме: нарекох го алчен заради приходите, от които 70 % отиваха при него, а останалите 30 % при нас. Сега сме 50-50 %. Трябва да постигнем и други съгласия, но ще видим.”

„Това, което е сигурно, е, че правилото „разделяй и владей” вече не важи.”

С представянето на двигателя за повече състезания и обещанията за доставянето на евтини части за независимите тимове заплахата от стандартните двигатели се отдалечи. По този повод Монтедземоло отново подчерта, че с внедряването на стандартните двигатели вероятно почти всички производители са щели да се оттеглят.

„Правилното решение бе да се напусне Формула 1: ако стандартните двигателите за всички отбори бяха одобрени, поне четири, може би пет производителя щяха да напуснат” – казва той. „И искам да подчертая – четири или пет производителя освен нас. Това прави всички.”