Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: И други може да последват Хонда!

Мозли: И други може да последват Хонда!

38
0

Макс Мозли предупреди и другите автомобилни производители, че може да бъдат принудени да напуснат Формула 1, ако разходите за поддръжката на тим не бъдат драстично смъкнати през идните две години.

Президентът на ФИА иска бюджетите на отбор да бъдат смъкнати с 30-40 милиона паунда до 2010 година. Това означава спад с 10-20 %.

„Очаквах някой от големите автомобилни производители да се оттегли за известно време – дори преди настоящата ситуация с разходите да излезе напълно от контрол” – каза Мозли пред autosport.com.

„Сега вече е трудно да си представим кой производител може да остане, освен ако не направим резки промени в разходите.”

Мозли счита, че има малко неща, които могат да бъдат направени, за да бъдат намалени разходите достатъчно за следващата година, но за сметка на това много повече може да бъде предприето за 2010 година.

Именно във връзка с това британецът вярва, че стандартните двигатели са решение. Същевременно според него мерките, предложени от ФОТА, не са достатъчно добри, но могат да бъдат доработени, за да станат по-ефективни.

„Моментът, в който можем да направим масивно намаление на разходите, е от 2010 година. Но преди това трябва да минем през 2009 година.”

Мозли смята, че ако се вземат адекватните мерки и бюджетите бъдат намалени, то по-традиционни отбори ще се завърнат във Формула 1 и спортът няма да бъде вече толкова зависим от автомобилните производители.

Президентът на ФИА планира да се срещне с отборите от Формула 1 в близките няколко дни, за да дискутират бъдещите планове за намаляване на разходите.