Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои развитие по TF107

Предстои развитие по TF107

47
0

Представеният в Кьолн болид TF107 няма да е на 100% този, с който Ралф Шумахер и Ярно Трули ще стартират на 18 март в Мелбърн новия сезон. Специално в аеродинамиката ще има още доста промени, които ще бъдат направени по време на предстоящите предсезонни тестове. Подобно на изминалите години от Тойота вероятно ще направят доста нови аеропакети в течение на сезона. Това, разбира се, зависи най-вече от това колко ефективно ще се използва оставащото време в аеродинамичния тунел.
В механично отношение има доста промени в сравнение с TF106B – колата от края на миналия сезон, защото все пак става дума за един напълно нов модел. Освен това инженерите са се постарали максимално да използват качествата на новите гуми на Бриджстоун, които са значително по-твърди от предхождащите ги и предлагат много по-малко грип.
Оптически колата прави впечатление на пръв поглед със своята доста по-тясна задна част. Според Паскал Васлон, който миналата година премина от Мишлен в Тойота и замести Майк Гаскойн, това е възможно единствено заради изтеглянето на двигателя и скоростите напред.
Освен това е очевидно свалянето на носа, както и доста компактната предна част. Като външен вид и лакировка обаче, колата не е променена, ако не се броят разбира се имената на новите спонсори.
Целите на Тойота за сезона бяха формулирани накратко от президента Джон Хаует. В шестата година от участието на тима в Гран при трябва най-накрая да дойде и първата победа. В началото на проекта през 2002 г. е било планирано по време на тази фаза отбора да се бори вече за шампионската титла. Разбира се, изисква се сериозно подобрение на резултатите от 2006 г., но шесто място при конструкторите и 35 точки (активът от сезон ’06) би трябвало да са лесно преодолимо препятствие.