Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Конфликт между Тойота и Бриджстоун

Конфликт между Тойота и Бриджстоун

48
0

Тойота и Бриджстоун имат сериозни разногласия по отношение на доставката на гуми за зимните тестове.
###
Тойота и Бриджстоун имат сериозни разногласия по отношение на доставката на гуми за зимните тестове.
Японският отбор иска да промени условията на споразумението за изпитанията, приети от всичките 11 отбора по време на уикенда в Бразилия. От екипа използват връзките си с висшето ръководство на Бриджстоун и така целят да повлияят на решението за доставка на гуми в F1.
Споразумението от Бразилия осигурява три тридневни зимни теста. Първоначално от Бриджстоун искаха провеждането само на две изпитания, но се съгласиха на 3 след молба от няколко отбора, начело с Уилямс.
В момента обаче Тойота предявява нови претенции да тества един ден по-късно от другите екипи в Барселона и ден по-рано от останалите на Херес. Второто желание на японския тим е да увеличи максималния комплект гуми, с които могат да разполагат за трите теста от общо 48 на 55-60.
Бриджстоун отказаха, смятайки че всякакви промени излизат извън рамките на приетото за тестовете през 2007 г. Освен това от компанията считат, че разходите ще се покачат значително, което противоречи на философията на Формула 1.
Противоположно на всички сведения мениджърът на Тойота Ричард Креган обаче каза, че тимът няма намерение да нарушава споразумението от Бразилия или да моли за допълнителни дни. Също така обясни колко сериозно Тойота приема необходимостта от намаляване на разходите в F1. Той заяви: “Възможно е да съществува някаква тотална грешка в комуникацията между Бруджстоун Великобритания и Бриджстоун Япония. Всяка идея, че искаме да изложим на риск споразумението или да спечелим състезателно предимство не може да се приема за истина”
От своя страна от Бриджстоун споделиха: “Проблемът е, че случаят отиде много по-далеч от това, че един отбор просто разговаря с доставчика си на гуми. В резултат те казаха на висшестоящите си в компанията и ние на нашите. Така че въпросът вече е пренесен на най-високо ниво и стана много сложен”