Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер пратен на последна редица

Шумахер пратен на последна редица

35
0

Михаел Шумахер бе наказан с изтриване на всичките му времена от квалификацията в Монако, което го праща на последна редица. Решението стана известно осем часа след края на сесията.
###
Михаел Шумахер бе наказан с изтриване на всичките му времена от квалификацията за Гран При на Монако, което го праща на последна редица. Причината е спирането му в края на тренировката, което е сметнато за умишлено и направено с цел да се пречи на съперниците. Решението стана известно осем часа след края на сесията.
Тримата делегати на ФИА – Тони Скот Андрюс, Хоакин Вердегей и Кристиан Калмс – посочват в изявлението си, че са изслушали пилота на Ферари, състезателният му инженер Крис Дайър, техническият директор на отбора Рос Браун, тийм мениджъра Стефано Доменикали, директорът на надпреварата Чарли Уайтинг и софтуерният анализатор на ФИА Алън Прюдом. Освен това са разгледали доказателствата, предоставени им от Ферари и ФИА (сред които и видео материали) и са направили сравнения на отделните обиколки на Шумахер в сесията.
В заключението на стюардите се твърди, че те не са намерили обективна причина за действията на пилота, довели до загубата му на контрол над автомобила. Според тях Михаел умишлено е натиснал спирачките с ненужна сила и е нарушил точка 116 от спортния правилник, според която всеки състезател, намалил умишлено скоростта или попречил на съперник по време на квалификацията, може да бъде наказан с изтриване на времената си от официалната тренировка. Освен това е приложена допълнително точка 112, което оставя Ферари без възможност за обжалване.
От Скудерията, разбира се, реагираха изключително остро. Спортният директор на тима Жан Тод заяви категорично пълното си несъгласие с решението на стюардите.
Решение като това създава сериозен прецедент, изключващ възможността за пилотска грешка. Михаел беше в последната си бърза обиколка и се опитваше да подобри предното си постижение, за да си подсигури полпозишъна. Без реални доказателства, стюардите сметнаха, че той е виновен – обясни гледната си точка французинът.