Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сключиха мир в Барселона?

Сключиха мир в Барселона?

39
0

Неколкогодишната война на автомобилните производители срещу ФИА и Бърни Еклестън като че ли приключи този уикенд в Барселона по време на Гран при на Испания. След поредните срещи на шефовете на отбори бе обявено, че организацията на големите компании GPMA (Grand Prix Manufacturers’ Association) е подписала меморандум за разбирателство, с който петте фирми заявяват обвързаността си с Формула 1 до края на 2012 г.

В изявлението се посочва, че сега се чака притежателят на търговските права също да подпише меморандума. Изпълнителният директор на инвестиционната компания CVC (която купи комерсиалните дела на Гран при) Доналд Макензи бе очакван днес в Барселона.

GPMA най-вероятно са склонили да приемат компромис относно преразпределението на приходите от световния шампионат на Формула 1. Членовете на организацията бяха на път да се съгласят с предложението за 60% от доходите да се връщат в отборите от 2008 г. нататък. Впоследствие обаче от CVC излязоха с контрапредложение за 50% от доходите, като обещаха увеличението още от този сезон. Понастоящем се предполага, че GPMA вероятно са се съгласили на малко повече от 50%.