Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 DTM Алези между дома и пистите

DTM Алези между дома и пистите

275
0

От Светлана Симеонова

Снимки: DaimlerChrysler

През последните месеци името на Жан Алези нашумя отново. Французинът е сочен за бъдещ шеф на тим във Формула 1, с подкрепа на Макларън. Проектът още е неясен, но тези спекулации ни върнаха, към един от популярните пилот в Гран при до преди няколко години. Алези е звезда днес в немския шампионат за туристически автомобили, който пък ще следим подробно през новата година и затова решихме да ви разкажем по-подробно за французина в този брой.

Битието извън Формула 1 има немалко предимства. Най-малко свободното време е с пъти повече, отколкото когато се състезаваш активно. Алези с удоволствие се възползва от моментите, които може да прекара със семейството си или просто да излезе на пазар. Участието му в DTM не пречи на спокойния живот – немският шампионат е далеч по-толерантен към участниците в него. Жан дори си търси допълнителни ангажименти – участие в рекламни клипове, подпомагане на таланти. Връзките му с тима, Рон Денис и Норберт Хауг не са за подценяване, като се има предвид от една страна, че няколко месеца след оттеглянето си пилотът направи няколко теста с Макларън, а в DTM кара за екипа на Мерцедес.

Каквито и да са бизнес плановете на французина, понастоящем той е в заслужена зимна ваканция. В момента живее със семейството си в Нион (в околностите на Женева) до езерото Леман. Съседи са с легендарния му сънародник Ален Прост, но често се вижда и с все още живеещия във Вюфленс-льо-Шато Михаел Шумахер.

Все още държи и един апартамент на Ривиерата и обича да отскача до Монако, да купи това-онова, да се види с приятели и бизнеспартньори.

Алези е женен за бившата японска телевизионна звезда Кумико Гото. Двамата имат три деца – две момичета (Хелена и Шарлот) и син Джулиано, които с удоволствие си играят с Джина-Мария и Мик – хлапетата на Михаел.

Когато не е с децата, Жан обича да рита футбол, да играе баскетбол или да кара ски. Покрай тези си занимания си е създал немалко контакти и сред приятелите му са звезди като Зинедин Зидан и Алберто Томба. Заниманията му се определят най-вече от сезона – в момента е по-вероятно французинът да бъде открит по белите писти, докато в топлите месеци го засичат най-много на футболното игрище.

В тихите вечери у дома пък пилотът се занимава с нещо доста необичайно – чете специализирани книги, посветени на архитектура и антични предмети.

Единственото, на което не обръща чак толкова голямо внимание в момента, е лозето, в родината му. Както и Ярно Трули, Алези се занимава с производство на вино с огромно удоволствие. Но точно сега просто няма какво да прави сред зазименото лозе – то ще се нуждае от много по-сериозна работа едва като се затопли.

Страстта на Алези към колите въобще не се изчерпва единствено със състезанията. Той притежава впечатляваща колекция автомобили, но повечето от тях държи в дома на родителите си във Франция.

Сред уникалните екземпляри има Ролс Ройс Фантом от 1932 г., Ферари Дино от 1974 г., Ланча Делта Интеграле от 1992 г. (с която Дидие Ориол печели рали Тур дьо Корс). В гаража специално място е отредено за Порше-то 356 от 1959 г., което Жан подарява на съпругата си Кумико за 25-ия й рожден ден. Едно Сузуки Вагон R не се вписва много сред историческите коли, но върши перфектна работа за разходка и пазаруване.

Алези все пак е прибрал един специален модел и в дома си в Нион.

Във фитнес залата му там е прибрано Ферари-то F92А, което той кара през сезон 1992 г. във Формула 1. Явно вдъхновението за тренировки е по-различно при вида на червеното “конче”.

Покрай празниците с почивката върви и друга трудоемка дейност, която обаче доставя удоволствие на Алези – пазаруването на подаръци. Избирайки коледните изненади за Кумико и децата, той се отбива без притеснения в луксозни бутици като този на “Ланвен”, за да попълни гардероба си с някои от новите модели в мъжката мода. Не може да се отрече, че французинът има истински стил и дори може да консултира някои свои колеги по отношение на облеклото, различно от състезателен овърол.

Зает човек – това е Жан Алези, независимо дали е активният сезон в DTM или зимната почивка. И също така невероятен пример за това как бивш пилот от Формула 1 може да живее дори и по-интензивно, отколкото като част от Гран при. Но именно благодарение на …