Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Великолепна победа за Райконен на Каталуния

Великолепна победа за Райконен на Каталуния

45
0

Кими Райконен спечели по великолепен начин първата победа за сезона за себе си и за Макларън. Финландецът тръгна от полпозишън, наложи убийствено темпо от самия старт и не изпусна лидерството нито за момент през всичките 66 обиколки на Гран при на Испания. Това е трети успех в кариерата на 25-годишния пилот.

Лидерът в класирането за световния шампионат Фернандо Алонсо се утеши с второто място и 8 точки, след като завърши на повече от 27 секунди зад Райконен. Трети и четвърти станаха пилотите на Тойота Ярно Трули и Ралф Шумахер. Италианецът удържа съотборника си и спечели трети подиум за сезона.

Световният шампион Михаел Шумахер обаче отпадна. Звездата на Ферари спука и смени задна лява гума, но малко след излизането му от пита се спука предна лява. Германецът се добра до питлейна, но само за да се прибере. Съотборникът му Рубенс Барикело, който тръгна от дъното на стартовата решетка заради смяна на двигател, завърши девети.

Райконен диктува ситуацията в надпреварата от самото начало. Стартира чудесно и поведе, но двата болида на Минарди не успяха да потеглят и излезе кола за сигурност. Сейфти карът остана само тур на трасето, след което финландецът започна последователно да дава най-бързи обиколки и да трупа аванс пред Алонсо. При първия си питстоп той имаше 26,5 секунди преднина и без проблеми излезе отново пръв. Същото се случи и при второто му спиране в бокса.

Автомобилът беше перфектен през целия уикенд. Знаехме, че ще сме силни в състезанието. Спечелих доста лесно – коментира Кими след финала./i

За Алонсо надпреварата бе далеч по-сложна. Испанецът можеше да загуби и втората позиция. Той не бе доволен от баланса на колата си и при първото си спиране в бокса бе променено налягането в задните гуми. Неговите проблеми позволиха на съотборника му Джанкарло Фисикела да го задмине след първата серия боксове. По-късно обаче се наложи да бъде сменен целият нос на Рено-то на италианеца и той отпадна от борбата за призовата тройка. Все пак Фисико успя да изпревари по доста агресивен начин Марк Уебър и завърши пети. Освен това даде най-бързия тур в надпреварата в последната обиколка.

В Уилямс обаче не бяха доволни от шестото място на австралиеца. Той се класира на втора позиция за стартовата решетка сутринта, но в началото на състезанието загуби позиции. Ник Хайдфелд пък нямаше шанс за по-добро представяне, след като въобще не участва във втората квалификация вследствие на втора смяна на двигателя му.