Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Силвърстоун

Хамилтън на полпозишън в Силвърстоун

46
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели полпозишъна за Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун. Британецът изпревари съотборника си Нико Розберг с 0.3 сек в доста интересна последна част на квалификацията. Първият опит на Хамилтън бе анулиран заради излизане от пистата с 4-те колела, но при втория той беше безгрешен и грабна първата позиция с време – 1:29.287 мин.

От втора редица ще потеглят пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо. Във Ферари Кими Райконен бе по-бърз от Фетел и зае 5-ата позиция в решетката. Заради наказанието си за смяна на скоростна кутия Себастиан ще потегли с 5 месат назад – едва 11-и. Изоставането и на двата тима спрямо Мерцедес обаче беше над 1 секунда на обиколка.

В първата част най-бърз бе Розберг, който изпревари с 0.015 сек Хамилтън. Следваха Верстапен, Райконен, който бе с 0.3 сек по-бърз от 5-ия Фетел. Шестицата допълни Рикиардо. От квалификацията отпаднаха Ериксон, който изобщо не взе участие е сесията, Насър, Верлайн, Харианто, Палмър и изненадващо Бътън. Пилотът на Макларън бе изпреварен само с няколко стотни от Магнусен. След края на сесията обаче имаше съмнение, че времето на Магнусен може да бъде премахнато, тъй като е излязъл извън трасето с 4-те гуми на последния завой. В крайна сметка това не се случи и Бътън, който се беше върнал в кокпита, не можа да продължи в Q2.

 

 

Във втората част Хамилтън свали до 1:29.243 мин и изпревари с цели 0.7 сек Розберг. В същото време съперниците бяха много назад. Третият Верстапен бе на 1,5 сек, а още 0.2 сек по назад беше Фетел. Две грешки и в двете си бързи обиколки записа Кими Райконен. Наложи се финландецът да прави 3-и опит с вече използвани гуми, като все пак успя да се класира за Q3. Това не успяха да сторят Магнусен, Квят, Гутиерес, Грожан, Маса и Перес.

 

 

В решителната 3-а част Хамилтън беше по-бърз от Нико с близо 0.3 сек при първите опити. Верстапен и Рикиардо пък бяха пред пилотите на Ферари, като Фетел бе зад Райконен, тъй като допусна грешка на завоя Стоу. Оказа се обаче, че Люис е минал с 4-те колела извън трасето на завоя Копс. При вторите опити обаче Люис записа още по-бърза обиколка и този път всичко беше според правилата. Нико не успя да подобри времето си и остана 2-и. Верстапен и Рикиардо записаха 3-о и 4-о време, като двамата изостанаха на повече от секунда от Хамилтън. Фетел не успя да подобри времето си и остана 6-и, за д Кими, но ще тръне чак 11-и заради санкцията от 5 места.