Начало Други Симеон Симеонов, Иван Влъчков и Константин Маршавелов – героите на „Дракон“

Симеон Симеонов, Иван Влъчков и Константин Маршавелов – героите на „Дракон“

75
0

Симеон Симеонов (Казанлък Моторспорт) с Хонда Сивик стана първи в серия Спорт, Иван Влъчков (КА2 Моторспорт) с Хонда Сивик и Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим) с Мицубиши Лансър Ево 10 са първите победители за сезона в шампионата на затворен маршрут. На пистата „Дракон“ край Калояново днес те спечелиха надпреварите в трите серии. На пистата се счупиха рекорди за обиколки, но и за камерно участие в шампионата.

Първият рекорд в Калояново падна още вчера, на тренировките за време. В Серия Макси  Константин Маршавелов постигна 1:00.758 мин., като постигна средно скорост от 121.347 км/ч. Той зае и първа позиция на старта, като имаше мерак да подобри постижението. Времето обаче бе доста хладно, а и на пистата ту валеше, то изгряваше слънце… На решетката при Макималистите имаше 7 автомобила. Румен Дунев не стартира, тъй като гръмна двигател на колата си.

В първия манш Маршавелов н потегли по-слабо и бе изпреварен от шампиона Пламен Камбуров (Вромос) с Мицубиши Лансър Ево 9. Косьо веднага се втурна да атакува съперника си и успя да го изпревари в средата на състезанието за да победи, като направи и най-бързата обиколка. Камбуров остана втори, а трети бе Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9. Още при старта повреда получи Красимир Боев със същия автомобил. Четвърти стана Атанас Божилов (АРА Моторспорт) с Тойота Селика, за която части за скоростната кутия така и не дойдоха, но все пак габровският пилот стигна до финала, а 5-и Стефан Либертинов с ФИАТ.

При старта на вторият манш се разигра същият сценарии. Мощен старт на Камбуров, по слаб на Маршавелов и Пламен поведе. Само 50 метра измина колата на Царски и спря в тревата пред трибуните със счупена полуоска. Маршавелов се впусна в гонитба на лидера и вървеше почти в бронята му. Едно доста късно спиране на дългата права на пистата обаче стана причина Косьо да се завърти и докато оправи автомобила си и го изкара на пистата, Пламен вече бе натрупал недостижима преднина. За Косьо остана второто място, най-бързата обиколка и всичките бонус точки. Трети финишира Наско Божилов. Маршавелов спечели кръга с 45 т., Камбуров е втори с 43, а Божилов – трети с 27 т. 

Този кръг ще се запомни с карето в серия Туринг. Само четирима пилоти застанаха на старт. Породиха се дори съмнения за бойкот на шампионата от страна на пилотите с такива автомобили. Но и карето ще ес запомни с уникалното каране на Иван Влъчков (КА2 Рейсинг) с Хонда Сивик . Той спечели квалификацията с рекорд на трасето с 1 десета. От тази серия отпадна Станислав Паришков, който имаше проблем с автомобила. Затова пък на старт един до друг застанаха най-младият пилот – Влъчков и най-възрастният – Стоян Апостолов (Елена тим) с Хонда Сивик. Тези двамата, както и третият – Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг) с Рено Меган направиха страхотно шоу. То започна още в първия манш. Влъчков поведе, но се завъртя в западната част на пистата и остана последен. След това изпревари първо Боян Гетов (Ботевград) с ФИАТ Пунто, който после отпада с повреда в колата, след това догони Косю, а накрая, без никакъв свян, задмина и Стоян Апостолов, пред официалната трибуна, за да финишира първи.

Във втората надпревара имаше още по-голям екшън. Вълчков стартира първи, но с фалстарт и получи наказание 15 сек., които трябваше за бъдат добавени към времето му. Когато разбра за това, Иван започна бясно каране, но перфектно, без никакви грешки, за да натрупа преднина повече от наказанието си, за да спечели победата в 5-6 поредни обиколки той даваше най-добри времена, а в една от тях постави и нов рекорд на пистата – 1:06,602 и финишира пред Косю Йорданов с 29 секунди. Като му се махне наказанието, стават 14,6 сек. аванс. Уникално каране от 16-годишния младеж! Втори стана Йорданов, който изпревари Апостолов. Стоян се опита да си върне позицията на последния завой преди финала, но Косю даде газ при излизането и на правата го победи с малко. Така Иван Влъчков при дебюта си спечели не само победа, но и овациите на хиляди зрители по трибуните.

К клас Спорт Симеон Симеонов, който спечели пак на „Дракон“ победата в края на миналата година, сега пак започна триумфално новия шампионат. Той взе максималните 52 т., като бе най-бърз и в двата манша, заедно с най-бързите обиколки взе и бонус точките. В първия манш той успя да победи Ивайло Симеонов (Хоби-кар) с Хонда Сивик с 1.683 сек., а трети остана и шампиона за 2015 г.  Слави Рупчев (Елена Тим) с ВАЗ 2105 – на 2.925 сек. Във втория манш Симеоново отново бе недостижим, но следващите го – Рупчев и Ивайло Симеонов водиха яка битка. Рупчев този път изпревари Ивайло, за да заеме второто място на подиума. Трети остана Симеонов.  Слави Рупчев спечели и специалната купа „Лада“, учредена през миналата година от собственика на писта „Дракон“ Христо Стоилов.

Специални пластики с автомобил на тях връчи на победителите кметът на община Калояново Георги Георгиев. Отборната победа грабна К-2 Рейсинг заради първите места на Маршавелов и Влъчков, а втори стана бургаският Елена тим, а 3-и – Вромос-Жакен, също от Бургас.