Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Рено трябваше да заложи на Ред Бул, а не да прави...

Марко: Рено трябваше да заложи на Ред Бул, а не да прави свой тим

36
0
Марко

Главният съветник в екипа на Ред Бул Хелмут Марко смята, че от Рено е трябвало да се концентрират върху работата си по двигателите за екипа на Биковете, а не да създават свой заводски отбор на базата на Лотус. Френският концерн ще участва през 2016 г. с цял отбор, след като закупи Лотус в края на миналата. В същото време Рено ще дава двигатели на Ред Бул за още един сезон, но те няма да бъдат брандирани с логото на компанията.

Двете страни имаха много успешно сътрудничество в периода 2010-2013 г., когато екипът от Милтън Кийнс и Себастиан Фетел спечелиха всички титли при пилотите и конструкторите. От началото на ерта на турбомоторите през 2014 г. обаче нещата се влошиха рязко, като основната причина бяха слабите като издръжливост и мощност задвижващи системи на Рено. След серия обвинения от страна на шефовете на Ред Бул, договорът с французите бе прекратен предсрочно. Но след като се оказа, че екипът на Дитрих Матешиц няма алтернативен доставчик за 2016 г., партньорството бе подновено под нова форма.

„Като знам какъв отбор беше Лотус, който сега ще прекръстят в заводски Рено, французите трябваше да заложат на нас и да се концентрират в развитието на двигателя си”, заяви Марко.